Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abchazijos separatistų lyderis perrinktas

Abchazijos separatistų lyderis Sergejus Bagapšas su dideliu atotrūkiu iškovojo pergalę per prezidento rinkimus, kuriuos dauguma pasaulio valstybių laiko neteisėtais ir kuriuos gyrė Rusija, sekmadienį pranešė rinkimų pareigūnai.
Sergejus Bagapšas
Sergejus Bagapšas / „Scanpix“ nuotr.

Šio nuo Gruzijos atsiskyrusio regiono rinkimų komisija, remdamasi pirmaisiais oficialiais rezultatais, pranešė, kad S.Bagapšas šeštadienį gavo 59,4 proc., o jo pagrindinis varžovas Raulis Chadžimba – 15,4 proc. balsų.

Abchazijos rinkimų komisijos pirmininkas Batalas Tabagua per spaudos konferenciją Suchumyje pareiškė: „Sergejus Vasiljevičius Bagapšas tapo prezidentu“.

B.Tapagua pabrėžė, kad pakartotinio balsavimo nebus ir kad perrinkto prezidento inauguracija „įvyks per artimiausią mėnesį“.

Pagal įstatymus, kandidatas turi surinkti 50 proc. plius vieną balsą, kad laimėtų pirmajame rinkimų rate, tad šie rezultatai reiškia, kad antrojo rato nebereikės.

Rinkimuose dalyvavo dar trys kandidatai į prezidentus: Zauras Ardzinba, kuris surinko 10,8 proc. balsų, Beslanas Butba, už kurį balsavo 7,9 proc. rinkėjų, ir Vitalijus Bganba, užsitikrinęs 1,5 proc. paramą.

Bet kokie rinkimai Rusijos okupuotoje Abchazijoje yra neteisėti dėl to, kad 80 proc. ikikarinės Abchazijos populiacijos per du etninio valymo dešimtmečius buvo išvaryta, – sakoma Gruzijos vyriausybės pareiškime.R.Chadžimba – buvęs S.Bagapšo viceprezidentas – sakė, kad užginčys rinkimų rezultatus. „Mes nepripažįstame rezultatų, apskųsime juos ir Centrinėje rinkimų komisijoje, ir teisme“, – sakė jis.

Kandidato, kuris vylėsi priversti S.Bagapšą dalyvauti antrajame rinkimų rate, nuomone, rinkimuose „buvo pažeidimų, kiekvienoje apylinkėje rinkimų sąrašuose rinkėjų skaičius skyrėsi nuo to, kiek jų yra iš tikrųjų, buvo daug papildomų sąrašų“.

S.Bagapšas ir R.Chadžimba buvo varžovai per praėjusius Abchazijos prezidento rinkimus 2004 metais, kurie baigėsi tuo, kad abi stovyklos paskelbė pergalę. Išeitis iš aklavietės buvo rasta sudarius susitarimą dėl valdžios pasidalijimo, pagal kurį S.Bagapšas tapo prezidentu, o R.Chadžimba – jo pavaduotoju.

Regiono opozicija skundėsi didelio masto klastojimu, o Rusijos stebėtojai gyrė didelį rinkėjų aktyvumą.

Abchazijos rinkimų nestebėjo nė viena didelė tarptautinė organizacija; oficialius stebėtojus atsiuntė tik Rusija ir Venesuela.

„Šie rinkimai buvo teisingi, – žurnalistams sakė rinkimų stebėtojas iš Venesuelos Ricardo Abudas. – Opozicija dėl kai ko skundėsi, bet taip būna visur“.

Šis diplomatas iš Karakaso yra viena iš dviejų oficialių Venesuelos atsiųstų stebėtojų.

Rusija tvirtina, jog šie rinkimai įrodo, kad Abchazija yra nepriklausoma demokratinė valstybė, pasirengusi įsijungti į tarptautinę bendriją.

Tai buvo pirmieji Abchazijos prezidento rinkimai nuo to laiko, kai Rusija pernai rugpjūtį, po trumpo karo su Gruzija, pripažino šio regiono nepriklausomybę. Visi penki kandidatai į prezidentus griežtai nepritaria grįžimui į Gruziją.

Gruzija tuo tarpu dar kartą pasmerkė šiuos rinkimus.

„Bet kokie rinkimai Rusijos okupuotoje Abchazijoje yra neteisėti dėl to, kad 80 proc. ikikarinės Abchazijos populiacijos per du etninio valymo dešimtmečius buvo išvaryta“, – sakoma Gruzijos vyriausybės pareiškime.

Paprašyta pakomentuoti S.Bagapšo pergalę, Gruzijos nacionalinės saugumo tarybos sekretorė Eka Tkešelašvili AFP sakė: „Nesvarbu, kas laimės šiuos vadinamuosius rinkimus. Kadrų pasikeitimas šiame režime neturi jokios ypatingos svarbos“.

Rinkimus laimėjęs S.Bagapšas patvirtina, kad Abchazija toliau palaikys glaudžius ryšius su Rusija. Pasak jo, separatistinės respublikos rinkėjai parėmė kursą palaikyti glaudžius santykius su Rusija.

„Balsuodami už prezidentą Abchazijos rinkėjai parėmė dabartinės vadovybės kursą, kurio tikslas – Abchazijos politinis stabilumas ir ekonomikos plėtotė“, – sekmadienį agentūrai „Interfax“ pareiškė S.Bagapšas.

„Ir, žinoma, rinkėjai, pritarę mano kandidatūrai, balsavo už kursą palaikyti glaudesnius santykius su Rusija ir, atitinkamai, stiprinti mūsų respublikos saugumą ir plėtoti Abchazijos ekonomiką“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius