-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abdelhamidas Abaaoudas: nuo vagies iki džihadisto – vos per dvejus metus

Žvalgybos tarnybos nespėja paskui sparčias radikalų transformacijas. Centrinės Paryžiaus teroro aktų figūros – Abdelhamido Abaaoudo – virsmas iš priemiesčių vagišiaus į masinių žmogžudysčių vykdytoją truko vos dvejus metus. „Financial Times“ apžvalgininkas Samas Jonesas rašo, kad ši transformacija puikiai atskleidžia naują džihadistų teroro veidą.
„Islamo valstybės“ kovotojas Abdelhamidas Abaaoudas
„Islamo valstybės“ kovotojas Abdelhamidas Abaaoudas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Abaaoudas, kurį trečiadienį per reidą nukovė Prancūzijos pareigūnai, buvo stebimas jau kurį laiką. Tačiau po jo suorganizuotų žudynių Paryžiuje, 27-erių vyro sučiupimas tapo pagrindine užduotimi visoms kovos su terorizmu tarnyboms Europoje.

Pirmadienį didžiausia antiteroristinė operacijoje Europoje staiga pakrypo kita linkme – Prancūzijos žvalgyba nustatė, kad A.Abaaoudas buvo visai čia pat, ir jau dirbo kartu su kita teroristų grupe Paryžiuje tam, kad surengtų dar vieną ataką – šįkart „Charles de Gaulle“ oro uoste.

A.Abaaoudo nukovimas buvo viena iš priežasčių, kodėl François Hollande'as praėjusį mėnesį pradėjo antskrydžius Sirijoje.

Ankstų trečiadienio rytą daugiau nei 100 policijos pareigūnų šturmavo pastatą, kuriame 7 valandas buvo laikomi apsupti džihadistai. Buvo iššauta 5 tūkst. kulkų – nukauta ir A.Abaaoudas. Ekspertams prireikė 24 valandų, kad identifikuotų jo palaikus.

A.Abaaoudas buvo labiau marionetininkas nei didelio proto žmogus – šis skirtumas kelia nerimą kovos su terorizmu pareigūnams. Jo staigi radikalizacija, jaunystė, skaitmeninis išmanumas, ryšiai ir pyktis reprezentuoja viską, dėl ko nerimauja žvalgybos agentūros, kai kalbama apie „Islamo valstybės“ sklaidą ir galią.

Louis Caprioli, buvęs Prancūzijos žvalgybos kovos su terorizmu skyriaus vadovas ir islamistų tinklų ekspertas, pažymi, kad iki praėjusių metų A.Abaaoudas atrodė esąs nereikšminga figūra.

Tačiau jo sąsajos su mažiausiai trimis kitomis atakomis – su mėginimu rugpjūčio mėnesį surengti išpuolį traukinyje ir atšauktais išpuoliais dviejose Prancūzijos bažnyčiose balandį – rodo, kad jo įtaka labai greitai išaugo.

„Panašu, kad A.Abaaoudas turėjo ryšių su kiekvienu, kuris vykdė atakas, – sakė L.Caprioli. – Ar ji paprasčiausiai buvo tarpininkas? Mes nežinome.“

Dviejų Europos žvalgybos pareigūnų, kurie specializuojasi džihadistų veiklos analizėje, teigimu, A.Abaaoudas buvo tapęs vienu iš keleto svarbių, charizmatiškų vyrų, kurie buvo jungtimi tarp „Islamo valstybės“ (IS) operacijų Sirijoje, potencialių IS naujokų ir į Europą grįžtančių džihadistų.

Tačiau atrodo, kad jis buvo ne tiesiog paprastas ryšininkas. Jis saugumo pareigūnų laikomas panašaus lygmens kaip Mohammedas Emwazi, Reyaadas Khanas ir Junaidas Hussainas, kurie IS vadovavimo struktūroje turėjo žvaigždžių statusą, ir tai jiems padėdavo pelnyti pagarbą ir įtvirtinti ryšius su panašiai mąstančiais kovotojais – tiek tiesiogiai, tiek per socialinius tinklus.

Svarbus posūkis A.Abaaoudo gyvenime – interviu, kurį jis davė IS propagandiniam leidiniui „Dabiq“. Vasario mėnesį jis buvo pristatytas kaip vienas iš charizmatiškų jaunų vyrų, per kuriuos IS centrinė vadovybė Rakoje gali palaikyti ryšį su tinklais Europoje.

Dėl to jis buvo tapęs vienu iš pagrindinių su IS kovojančios koalicijos taikinių. Jo nukovimas, pasak vieno aukšto Prancūzijos pareigūno, buvo viena iš priežasčių, kodėl François Hollande'as praėjusį mėnesį pradėjo antskrydžius Sirijoje.

Greitas A.Abaaoudo virsmas į džihadistų vadeivą iliustruoja, kaip dėl IS žvalgybos agentūros turi pradėti visiškai kitaip žvelgti į islamistų terorizmo grėsmes, teigia aukšto rango britų saugumo pareigūnas.

„Intervalas tarp sprogimo blyksnio ir garso dabar yra žymiai sutrumpėjęs“, – sakė jis, turėdamas omenyje laiko tarpą tarp grėsmės kilimo ir jos išsikristalizavimo į realią ataką.

„Al Qaedai“ prireikė daugiau nei dešimtmečio tam, kad sukurtų užsienio kovotojų tinklus. „IS tai daro per kelis mėnesius“, – sakė jis.

Saugumo ekspertų teigimu, tokie amenys kaip A.Abaaoudas naujoje globalaus džihado tvarkoje yra priešingybė „al Qaedos“ Khalidui Sheikhui Mohammedui, kuris buvo laikomas strateginiu genijumi.

Vida Press nuotr./Abdelhamidas Abaaoudas
Vida Press nuotr./Abdelhamidas Abaaoudas

„Khalidas Sheikhas Mohammedas buvo labai talentingas planuotojas: manipuliatorius su didelėmis ambicijomis, sugebėjimais ir ryžtu“, – teigia Richardas Barrettas, buvęs kovos su terorizmu operacijų birtų žvalgybos agentūroje MI6 vadovas, dabar dirbantis konsultantu „Soufan Group“.

„A.Abaaoudas yra kažkas visai kitokio. Jis motyvuotas, ir jis sugeba pagal IS viziją motyvuoti į save panašius žmones. Radikalizacija nėra visiškai tinkamas žodis. Jis žmonėms siūlo naują gyvenimą – gyvenimą, kuris gali būti arba kalifate, arba rojuje“, – aiškina ekspertas.

Šios vizijos vilionės – galingos. Tą rodo ir skaičiai. Mažiausiai 1,5 tūkst. prancūzų ir daugiau kaip 500 belgų yra išvykę kautis IS pusėje. Tai leidžia manyti, kad IS turės vis daugiau iš ko rinktis, kai jai reikės naujų patrauklių nominalių vadovų sėjant terorą pasaulyje.

„Tai yra ateitis, – sakė R.Barrettas. – Yra daug kitų Abdelhamidų Abaaoudų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius