Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 02 /22:42

Absurdo šou teroristų užgrobtame Donbase: pseudorinkimų rengėjai nesugeba suskaičiuoti iki 100

Prorusiški teroristai sekmadienio rytą pradėjo neįprastai. Ne bombardavimais, bet teatrališku pasirodymu, kurį iškilmingai vadina rinkimais. Ištekliais turtingame Ukrainos regione Donbase vyksta keistas renginys, kurį civilizuotas pasaulis vadina nusikaltimu, o Maskva ir separatistai – balsavimu.
Ginkluotas balsavimas
Teroristų užgrobtame Donbase sekmadienį prasidėjo renginys, kurį jie vadina „rinkimais“. / RIA NOVOSTI/Scanpix nuotr.

22.20 val. Aburdo spektaklis: kandidatai į „premjerus“ gavo 100,1 proc. balsų

Donecko teroristai paskelbė, kad „balsavimas“ baigėsi. Skubėdami pareikšti apie savo vadeivos Aleksandro Zacharčenkos pergalę, jie net apsiskaičiavo.

Esą dalyvavo per 80 proc. rinkėjų. Iš kur gautas toks skaičius – neaišku, nes net neturėta tikslių gyventojų sąrašų, o lapelius į dėžes mėtyti galėjo praktiškai bet kas

Jų atliktų „rinkėjų“ apklausų duomenimis, A.Zacharčenka surinko 81,37 proc. balsų, Aleksandras Kofmanas – 9,73 proc., o Jurijus Sivokonenka – 9 proc. Tad iš viso – ne 100 proc., o 100,1 proc.

Pseudorinkimų rengėjai taip pat tvirtina, kad esą dalyvavo per 80 proc. rinkėjų. Iš kur gautas toks skaičius – neaišku, nes net neturėta tikslių gyventojų sąrašų, o lapelius į dėžes mėtyti galėjo praktiškai bet kas. 

Luhansko teroristai kiek pasikuklino – paskelbė, kad „balsavo“ daugiau nei 60 proc. Tačiau jie „rinkimų“ spektaklį pratęsė aiškindami didelėmis eilėmis.

Visą šou sekmadienį prižiūrėjo ginkluoti teroristai. Su jais noriai pozavo ir tarptautiniais ekspertais apsimetantys asmenys.
VIDEO: „Rinkimai“ Donbase

18.06 val. Nėra balso – nebus ir pensijos

Donecke priešais centrinę pseudorinkimų apylinkę iš garsiakalbių aidėjo sovietinė muzika, o šalia žmonės pigiai pardavinėjo morkas, bulves ir kopūstus.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ praneša, kad žmonės „balsuoti“ verčiami pasinaudojant skurdu ir maisto trūkumu regione. Atėjusiems žmonėms teroristai įteikia „socialines kortas“.

Grasinama, kad jų neturintys žmonės nebegaus socialinių išmokų, pensijų, medicinos pagalbos. Su šia „korta“ galima pigiau įsigyti ir maisto.

16.49 val. Pradėtas kriminalinis tyrimas

Kijevas sekmadienį paskelbė pradedantis kriminalinį tyrimą dėl „rinkimų“ šalies rytuose – neteisėto valdžios grobimo.

„Vadinamųjų rinkimų lapkričio 2-ąją rengimas prieštarauja konstitucijai ir primena valdžios grobimą“, sakoma Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pareiškime.

„Pradėtas kriminalinis tyrimas“, – nurodoma pareiškime.

Renkamas netikras premjeras

Sekmadienio rytą prorusiškų separatistų užgrobtame Donecke ir Luhanske buvo atvertos balsadėžės. Tik į jas krito ne rinkimų biuleteniai, bet teisinės vertės neturintys popieriai su prorusiškų teroristinių organizacijų lyderių pavardėmis.

„Scanpix“RIA Novosti nuotr./Teroristų užgrobtame Donbase sekmadienį prasidėjo renginys, kurį jie vadina „rinkimais“.
„Scanpix“RIA Novosti nuotr./Teroristų užgrobtame Donbase sekmadienį prasidėjo renginys, kurį jie vadina „rinkimais“.

Maskvai tarnaujantys veikėjai šitą pasirodymą vadina „Donbaso parlamento rinkimais“. Jų tikslas – per balsavimą išsiaiškinti, kurie teroristinių organizacijų vadai priiminės sprendimus neteisėtai užgrobtose Ukrainos teritorijose.

Savo šeimininkų vardus ir pavardes į balsadėžes galės įmesti tik tie Donecko ir Luhansko sričių gyventojai, kurie sulaukė trisdešimties metų. Be to, ilgiau nei dešimtmetį gyvena ištekliais turtingame Donbase. Tai įrodyti galės atsinešę vadinamųjų „Donecko liaudies respublikos“ arba „Luhansko liaudies respublikos“ gyventojo pažymėjimą.

Skelbiama, kad teroristai atspausdino daugiau nei tris milijonus biuletenių, tačiau iki šiol neturi tikslių gyventojų sąrašų. Kitaip tariant, net ir renginio dieną nėra žinoma, kas galės į balsadėžes mesti popierius su teroristų vardais ir kaip tie lapeliai bus skaičiuojami.

Tarp Donbasą užgrobusių veikėjų didžiausią pasisekimą turi Aleksandras Zacharčenko, kurį remia Donecko komunistai. Spėjama, kad daugiausiai į balsadėžes įmestų lapelių bus su jo pavarde.

Tai reikštų, kad A.Zacharčenko galėtų vadintis „Donecko liaudies respublikos premjeru“. 

Tarp Donbasą užgrobusių veikėjų didžiausią pasisekimą turi Aleksandras Zacharčenko, kurį remia Donecko komunistai. Spėjama, kad daugiausiai į balsadėžes įmestų lapelių bus su jo pavarde.

„Premjero“ vardo siekia dar šeši prorusiški veikėjai: Jurijus Sivokonenko ir Aleksandras Kofmanas iš Donecko, o taip pat Luhanske šeimininkaujantys Igoris Plotnickis, Olegas Akimovas, Larisa Airapetjan, Viktoras Panneras.  

Į balsadėžes bus galima mesti ir lapelius, kuriuose užrašyti teroristinių organizacijų pavadinimai: „Donecko Respublika“, „Laisvasis Donbasas“, „Taika Luhansko žemėse“, „Luhansko ekonominės sąjunga“, „Žmonių sąjunga“.

Ta organizacija, kuris pavadinimas bus užrašytas ant daugiausiai lapelių, galės girtis, kad valdo vieną iš Donbaso „parlamentų“.

Netikri stebėtojai

Šio renginio nestebės jokia rimta tarptautinė organizacija – netikrus rinkimus prižiūrės tik netikri stebėtojai. Pirmoji organizacija – Eurazijos demokratijos ir rinkimų observatorija, vadovaujama Belgijos fašisto Luco Michelio. Šis 56 metų teisininkas yra žinomas kaip V.Putino gerbėjas.

Kita organizacija – Europos geopolitinės analizės centras, kurio vadovas – kraštutinės dešinės atstovas lenkas Mateuszas Piskorskis. Abu šie dariniai stebėjo ir neteisėtus rinkimo Rusijos užgrobtame Kryme.

Neteisėtų rinkimų „stebėtojai“
Neteisėtų rinkimų „stebėtojai“

Į Donbasą šie „stebėtojai“ atvyko iš Rusijos – tai reiškia, kad jie į Ukrainą pateko neteisėtai.

Pripažins tik Rusija

Šitas keistas renginys vyksta tokiu metu, kai Donbase turėtų nutilti ginklai, tačiau per pastarąsias dvi savaites žuvo apie 300 žmonių. Prorusiški teroristai nesilaiko taikos susitarimų, kurie buvo pasiekti Minske.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristų užgrobtame Donbase sekmadienį prasidėjo renginys, kurį jie vadina „rinkimais“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristų užgrobtame Donbase sekmadienį prasidėjo renginys, kurį jie vadina „rinkimais“.

Tiek Europos Sąjunga, tiek NATO pasmerkė šituos „rinkimus“ ir vertina kaip provokaciją, kuri dar labiau naikina galimybę konfliktą išspręsti taikiai.

Ukrainos prezidentas Petras Porošenka pasmerkė šitą renginį ir pareiškė, kad spektaklis yra dar vienas Minsko susitarimų pažeidimas ir dar labiau atitoliną galimybę prieiti prie taikos.

Tokią poziciją užėmė ir Vakarų diplomatai. Tiek Europos Sąjunga, tiek NATO pasmerkė šituos „rinkimus“, ir juos vertina kaip provokaciją, kuri dar labiau naikina galimybę konfliktą išspręsti taikiai.

„Smerkiame separatistų ketinimus dalyje rytų Ukrainos sekmadienį surengti neteisėtus vadinamuosius vietos rinkimus“, – sakoma penktadienį paskelbtame Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovės Bernadette Meehan pranešime.

Teroristinius judėjimus įkvėpusi ir remianti Rusija pareiškė, kad pripažins balsavimo rezultatus.

„Mes tikimės, kad rinkimai įvyks, kaip ir sutarta, o mes, žinoma, pripažinsime jų rezultatus“, – sakė Kremliaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius