Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abu Antarktidos leduose įstrigę laivai išplaukė į atvirus vandenis

Sudėtinga tarptautinė operacija, per kurią buvo siekiama išlaisvinti Antarktidos leduose įstrigusį Rusijos laivą, baigėsi trečiadienį, kai abu laivai išplaukė į atvirus vandenis, o pareigūnai atšaukė prašymą, kad į pagalbą atplauktų Jungtinių Valstijų ledlaužis.
Antarktidoje įstrigęs laivas „Akademik Šokalskij“
Antarktidoje įstrigęs laivas „Akademik Šokalskij“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Antarktida

Su Rusijos vėliava plaukiojantis laivas „Akademik Šokalskij“ įstrigo leduose gruodžio 24-ąją, todėl buvo pradėta gelbėjimo operacija, koordinuojama Australijos pareigūnų. Joje taip pat dalyvavo Prancūzijos, Kinijos, JAV ir Vokietijos agentūros.

Galingas Kinijos ledlaužis „Xue Long“ nuskubėjo į pagalbą įstrigusiam laivui, kuriame buvo 74 mokslininkai, turistai, žurnalistai ir įgulos nariai, tačiau nesugebėjo pralaužti storo ledo ir pats įstrigo.

Australijos jūsų saugumo valdyba (AMSA) trečiadienį patvirtino, kad „Akademik Šokalskij“ ir „Xue Long“ „išsivadavo iš ledų Antarktidoje, ir jiems nebereikia pagalbos“.

122 metrų ilgio JAV Pakrančių sargybos ledlaužis „Polar Star“, plaukęs padėti įstrigusiems laivams, buvo atleistas nuo šios pareigos.

Dabar jis tęs savo pirminę užduotį – nugabenti atsargų ir degalų JAV McMurdo stočiai ir Amundseno-Scotto Pietų ašigalio stočiai, kol tai leidžia padaryti Pietų pusrutulio vasaros orai.

„Mums itin malonu sužinoti, kad „Xue Long“ ir „Akademik Šokalskij“ išsivadavo iš ledų“, – sakė JAV Pakrančių sargybos vadas viceadmirolas Paulas F.Zukunftas.

AMSA citavo Rusijos laivo kapitoną Igorį Kiseliovą, kuris antradienį sakė pareigūnams, kad pasikeitus vėjo krypčiai ledas aplink įstrigusį „Akademik Šokalskij“ pradėjo skeldėti, o vėliau laivas pradėjo lėtai judėti į šiaurę.

„Pagaliau vėjas atsisuko iš vakarų, ir dėl to leduose atsirado properša. Mes į ją įplaukėme ir dabar lėtai judame į šiaurę, – I.Kiseliovas antradienio vakarą sakė Rusijos naujienų agentūrai ITAR-TASS. – Plaukiame lėtai, nuolat kaitaliodami kursą.“

Laivas sugebėjo išplaukti iš didžiausių ledo lyčių sangrūdų ir, nors tvyrojo tirštas rūkas, o matomumas buvo mažas, pradėjo lėtai skintis kelią į šiaurę per plonesnį ledą.

„Akademik Šokalskij“, turintis 22 žmonių įgulą, iš ledo lyčių lauko išplaukė maždaug per 12 valandų ir dabar plaukia į Naująją Zelandiją, nurodė AMSA.

Kinijos ledlaužio kapitonas taip pat sugebėjo išvesti savo laivą iš storiausio ledo ploto maždaug tuo pat metu ir „dabar lėtai juda esant švelnesnėms ledo sąlygoms“, todėl pagalbos jam nebereikia, sakoma jo pranešime.

„Xue Long“, kuriame yra 101 žmogus, supo iki 4 m storio ledo lytys.

Šis ledlaužis buvo įstrigęs nuo penktadienio, po ketvirtadienį surengtos dramatiškos evakuacijos misijos, per kurią iš „Akademik Šokalskij“ sraigtasparniu buvo išskraidinti 52 mokslininkai ir turistai.

Tie žmonės buvo perkelti į Australijos Antarktidos programos aprūpinimo laivą „Aurora Australis“, kuris anksčiau taip pat mėgino atplaukti į pagalbą Rusijos laivui, bet nesugebėjo pralaužti ledo.

Paieškų ir gelbėjimo misijoje dalyvavo iš viso penki laivai: „Akademik Šokalskij“, Prancūzijos „L'Astrolabe“, „Xue Long“, „Aurora Australis“ ir „Polar Star“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius