Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adamas Michnikas apie rinkimus Lenkijoje: „Su ksenofobija yra kaip su seksu“

Sekmadienį Lenkijoje įvykę Seimo rinkimai atnešė pergalę iki šiol opozicijoje buvusiai žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio brolio dvynio Jaroslavo vadovaujamai konservatyviajai partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS). Pirmadienį priešpiet paskelbti rezultatai rodo, kad ši politinė jėga parlamente turės net 232 iš 460 mandatų.
Beata Szydlo ir Jaroslawas Kaczynskis
Beata Szydlo ir Jaroslawas Kaczynskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aštuonerius metus Lenkiją valdžiusi „Piliečių platforma“ (PO), kurią į rinkimus vedė dabartinė premjerė Ewa Kopacz, patyrė triuškinantį pralaimėjimą – surinko vos 23,6 proc. balsų ir turės 137 mandatus.

Jau rinkimų naktį Lenkijos internetinė žiniasklaida mirgėjo nuo pačių įvairiausių pasisakymų dėl tokių kardinalių pokyčių šalies politinėje arenoje.

Išvešės ksenofobija?

Garsus žurnalistas, vieno didžiausių Lenkijos dienraščių „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas pirmadienio naktį pareiškė, kad Lenkijos laukia pokyčiai į bloga – euroskeptiškumas, priešiškas nusiteikimas Vokietijos atžvilgiu ir ksenofobijos išvešėjimas, ypač juntamas pabėgėlių krizės akivaizdoje. Jo teigimu, kaip tik šis dalykas turės „katastrofiškas pasekmes“.

„Suprantu, kad jeigu visuomenėje ksenofobiškos nuotaikos yra stiprios, kiekviena valdžia turi į tai reaguoti. Su ksenofobija yra kaip su seksu. Tai daroma, bet apie tai nekalbama. Bet jeigu politinės jėgos, kuri laimi rinkimus, lyderis sako, kad pabėgėliai yra parazitų, dar nežinia ko nešiotojai, tai jau yra siaubo filmas. Tai absoliutus valstybės, visuomenės ir tautos kompromitavimas“, – pirmadienio naktį, paskelbus preliminarius rinkimų rezultatus, sakė A.Michnikas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Adamas Michnikas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Adamas Michnikas

Garsus žurnalistas, buvęs „Solidarumo“ veikėjas abejoja ir PiS deklaruojama antirusiška politika. Esą Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas irgi deklaravo tokias pažiūras, o dabar yra „didžiausias Vladimiro Putino draugas Europos Sąjungoje“. Tad negalima atmesti, kad ir J.Kaczynskis žengs panašiu keliu – mainais už atiduotas sudužusio lėktuvo, kuriuo skrido jo brolis prezidentas, liekanas, pritars sankcijų Rusijai atšaukimui.

Kaip rašo wyborcza.pl, vis dėlto A.Michnikas ragina gerbti demokratiją: „Mūsų visuomenė šovė sau į koją. Bet ant demokratijos negalima pykti, demokratiją reikia gerbti ir dėl to negalima sakyti, kad rinkimai buvo suklastoti, kad tą turi tirti tarnybos. Ne, lenkai taip balsavo ir mūsų reikalas yra žiūrėti į valdžios rankas, nors iš esmės linkiu jai sėkmės. Ne jų pasiektai revoliucijai, bet kad nesugadintų Lenkijos. Nes aš bijau, kad jų valdymas gali būti kenksmingas Lenkijai.“

„Budapeštas Varšuvoje“

Bet jeigu politinės jėgos, kuri laimi rinkimus, lyderis sako, kad pabėgėliai yra parazitų, dar nežinia ko nešiotojai, tai jau yra siaubo filmas. Tai absoliutus valstybės, visuomenės ir tautos kompromitavimas, – sakė A.Michnikas.

Apie „Budapeštą Varšuvoje“ kalba ir „Gazeta Wyborcza“ redaktoriaus pavaduotojas Jaroslawas Kurskis. Jo teigimu, šalyje pasikeitė nuotaikos, nebeliko trijų pagrindinių politinių jėgų, o tai esą kelia grėsmę demokratijai – parlamente nebus kairiųjų.

„PO visiškai pralaimėjo. Ją „suvalgė“ aštuoneri metai valdžioje. Nuo pasiklausymo aferos, kuri sujudino partijos pamatus, iki fatališko Bronislawo Komorowskio pralaimėjimo. PO buvo be stipraus lyderio, be plano, be valios kovoti. Vienintelis asmuo, kuriam tikrai rūpėjo, buvo premjerė E.Kopacz. Pasaulyje susižavėjimą kelianti pastarųjų aštuonerių metų sėkmė iliustruota konkrečiais skaičiais – didėjanti minimali alga, BVP, mažėjantis nedarbas – neturėjo jokios reikšmės. Skaičiai beverčiai, kai vyrauja emocijos“, – savo komentare wyborcza.pl rašo J.Kurskis.

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis pareiškė, kad permainomis kvepėjo jau seniai. „Bet kad tos permainos bus tokios, yra tam tikra prasme netikėtumas“, – neslėpdamas nusivylimo visišku kairiųjų krachu kalbėjo A.Kwasniewskis.

Seks V.Orbano pėdomis?

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksandras Kwasniewskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksandras Kwasniewskis

Politologas, S.Batoro fondo vadovas Aleksandras Smolaris tikina, kad J.Kaczynskis seks V.Orbano pėdomis ir norės pakeisti Lenkijos Konstituciją – sutvirtinti Vyriausybės vaidmenį šalyje, susilpninant Seimą ir teismus. Tačiau tam reikės ne vien PiS pajėgų – tikimasi, kad į pagalbą ateis Kukizo judėjimas.

A.Smolario teigimu, daug kas priklausys ir nuo to, ar pozicijas praradusi PO sugebės tinkamai dirbti opozicijoje, ar ras naujų lyderių, kadangi premjerė E.Kopacz partijos lydere gali būti tik tuomet, kai alternatyvų nėra. O dabartinis užsienio reikalų ministras Grzegorzas Schetyna nėra alternatyva, nors apie tai, kad jis gali perimti vadovavimą PO, jau pasigirdo spėlionių.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ vyr. redaktorius Boguslawas Chrabota pareiškė, kad PiS pergalė yra ne tik smūgis aštuonerius metus valdžiusiai PO, bet ir visai politinei arenai: „Donaldo Tusko partija (PO – red. past.) po aštuonerių metų valdžios traukiasi iš scenos apdaužyta, apimta suirutės, su didžiule vadovų krize ir tapatybės šizofrenija. Prieš dvi kadencijas ji rinkėjų balsų siekė šūkiais apie pigią valstybę, laisvą rinką ir sąžiningumą visuomeniniame gyvenime. Šiandien sunku apie ją pasakyti ką nors daugiau nei tai, kad iš senųjų šūkių beliko paprastas kikenimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius