Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Advokatai: Lenkijoje jau metus dėl šnipinėjimo laikomas ispanų žurnalistas, bet įrodymų nėra

Lenkijoje jau metus laikomas ispanų žurnalistas, apkaltintas šnipinėjimu Rusijai, bet lenkų prokurorai dar nėra pateikę jo kaltės įrodymų, sako advokatai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „123rf“

Laisvai samdomą žurnalistą Pablo Gonzalezą, dirbusį ispanų naujienų svetainei „Publico“ ir televizijai „La Sexta“, Lenkijos žvalgybos tarnybos areštavo 2022 metų vasario 28 dieną netoli sienos su Ukraina.

Jis buvo areštuotas praėjus vos keturioms dienoms nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Nors jis laikomas jau beveik lygiai metus, jo teismo data nepaskirta, o advokatai vis dar nežino kaltinimų šiam 40 metų žurnalistui, kuris gimė Maskvoje, bet būdamas devynerių persikėlė į Ispaniją.

„Kaltinimai įtariamajam susiję su šnipinėjimu Rusijos Federacijos slaptųjų tarnybų naudai“, – penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas Lukaszas Lapczynskis.

Jei bus nuteistas, P.Gonzalezui grės įkalinimas iki 10 metų.

Jo advokatas ispanas Gonzalo Boye sakė, kad prokurorai nepateikė įrodymų savo įtarimams paremti.

„Jei jie turėtų ką nors konkretaus, būtų atsiuntę mums visą bylą, kad galėtume parengti gynybą“, – AFP sakė jis.

„Kai jie vis tvirtina dalykus, kurių negalime pasiekti, ir vis pratęsinėja jo sulaikymą, galime daryti išvadą, kad jie vaikšto ratais“, – pareiškė advokatas.

Pasak jo, jis nenumano, kada byla pasieks teismą.

Teisių gynėjų grupė „Amnesty International“ pirmadienį paragino paleisti P. Gonzalezą iki teismo ir išreiškė susirūpinimą dėl jo laikymo sąlygų.

Organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) Ispanijos skyriaus vadovo pavaduotoja Edith Rodriguez sakė, kad Lenkijos pareigūnai turėtų „pagrįsti kaltinimus arba jį paleisti“.

„Visa kita yra pagrindinių teisių pažeidimas“, – sakė ji.

„Nebuvo paliktas“

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas praėjusią savaitę parlamentui sakė, kad kaltinimai P.Gonzalezui labai rimti, o tyrimas neviršija teisinių laiko limitų.

„Jis nebuvo paliktas, aš labai atidžiai stebiu bylą“, – pridūrė ministras.

Kelios dienos po to, kai P.Gonzalezas buvo areštuotas pasienio mieste Peremislyje, Lenkijos kontržvalgybos agentūra ABW apkaltino jį esant Rusijos karinės žvalgybos GRU agentu.

„Jis vykdė operacijas Rusijos naudai, naudodamasis žurnalisto statusu“, – nurodė ABW.

Liublino apeliacinis teismas P.Gonzalezo kardomąjį kalinimą pratęsė iki gegužės 24-osios, AFP sakė teismo atstovė Dorota Janicka.

Kai P.Gonzalezas tėvams išsiskyrus su motina persikėlė į Ispaniją, jis turėjo pasą Pavelo Rubcovo vardu, pagal tėvo pavardę, bet įgydamas Ispanijos pilietybę pasiėmė motinos pavardę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius