Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistanas „artėja prie taikos“, sako šalies prezidentas

Oficialią rinkimų sezono pradžią sekmadienį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pažymėjo pareikšdamas, kad „taika artėja“ ir kad įvyks lemiamos derybos su Talibanu.
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Ghani tikisi nugalėti 17 kitų kandidatų ir būti perrinktas antrai kadencijai per dukart atidėtus prezidento rinkimus, kurie dabar planuojami rugsėjo 28 dieną.

„Taika artėja, ir derybos įvyks“, – du mėnesius truksiančios rinkimų kampanijos pradžiai skirtame mitinge sakė A.Ghani.

Tai jis pareiškė praėjus dienai po to, kai jo taikos reikalų ministras Abdul Salamas Rahimi pranešė, kad per ateinančias dvi savaites bus surengtos tiesioginės derybos su Talibanu, kurios bus dalis didesnio masto JAV vadovaujamų pastangų užtikrinti taiką.

Tai gali būti svarbus etapas, nes iki šiol beveik pusę Afganistano teritorijos kontroliuojantis ar jai įtakos turintis Talibanas atsisakė kalbėtis su A.Ghani vyriausybe, nes Kabulo administraciją laiko neteisėta.

Nekalbant apie karą, rinkimams besiruošiantis Afganistanas kenčia nuo daugybės kitų problemų, tokių kaip didžiulis nusikalstamumas, prasta ekonominė padėtis, augantis nedarbas ir prasta infrastruktūra.

Rinkėjai kalba apie sąžiningų rinkimų perspektyvas, tačiau nerimauja, kad gali pasikartoti ankstesnius balsavimus sukrėtusi virtinė išpuolių, kuriuos surengė Talibanas ir kitos sukilėlių grupuotės, mėginusios pakenkti jau ir taip trapiai Afganistano demokratijai.

A.Ghani teigia, kad šiųmečiai rinkimai bus „švarūs“.

Kabule padidintos saugumo pajėgos, pagrindiniams kandidatams rengiant mitingus. Visoje šalyje iškabinti dabartinio prezidento, jo pagrindinio konkurento Abdullah Abdullah ir kitų kandidatų rinkiminiai plakatai.

Šiuo metu A.Abdullah yra faktinis šalies premjeras pagal keistą valdžios pasidalijimo tvarką, kuri buvo nustatyta tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms po 2014 metų rinkimų, kuomet kalbėta apie sukčiavimą.

„Mūsų nacionalinė ir religinė pareiga yra pasinaudoti bet kokiomis galimybėmis taikai užtikrinti“, – per kitą mitingą sakė A.Abdullah.

Tačiau dabar esminis klausimas yra užtikrinti, kad rinkimai apskritai įvyktų, nes šiemet jie buvo atidėti jau dukart. Baiminamasi, kad vienas atidėjimas gali sukelti daugiau neramumų.

Nors A.Ghani teigia, kad netrukus įvyks valdžios susitikimas su Talibano atstovais, sukilėliai sako, kad kalbėsis su Kabulu tik po to, kai Jungtinės Valstijos paskelbs datą, kada bus išvestos užsienio pajėgos. Tai būtų viena pagrindinių bet kokio susitarimo sąlygų.

„Kabulo administracija bus laikoma viena iš politinių šalių, kaip ir kitos, o ne vyriausybe“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Talibano politinis atstovas Suhailas Shaheenas.

Diplomatiniai šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kabulo ir Talibano derybos prasidės Osle rugpjūčio 7 dieną.

JAV taikos pasiuntinys Zalmay Khalilzadas, vadovaujantis pastangoms su Talibanu pasiekti taikos susitarimą, šeštadienį pareiškė, kad naujos „Afganistano vidaus“ derybos įvyks tik tuomet, kai JAV ir Talibanas pasieks savo susitarimus.

Kitą savaitę jis ketina skristi į Dohą, kur prasidės aštuntas JAV ir Talibano derybų etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius