-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistanas laukia Talibano atsako į paliaubų pasiūlymą

Afganistane pirmadienį laukiama Talibano atsakymo į prezidento Ashrafo Ghani pasiūlymą pradėti trijų mėnesių paliaubas.
Asharafas Ghani
Asharafas Ghani / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie šį vyriausybės žingsnį A.Ghani paskelbė sekmadienį sakydamas kalbą Nepriklausomybės dienos proga. Jis pareiškė, kad Egipto saugumo pajėgos nuo šios savaitės pradeda trijų mėnesių paliaubas, jeigu kovotojai irgi nutrauks ugnį.

Pranešimas buvo paskelbtas po itin kruvinos savaitės Afganistane, per kurią Talibano kovotojai šturmavo Afganistano pietrytinės Gazni provincijos sostinę ir suintensyvino kovą su saugumo pajėgomis visoje šalyje. Manoma, kad per šiuos susirėmimus žuvo šimtai žmonių.

Paliaubų pasiūlymas buvo pateiktas praėjus kelioms valandoms po aviacijos smūgio į Talibano vilkstinę, per kurį, pasak kariuomenės regiono atstovo Mohammado Hanifo Rezaee, žuvo maždaug 100 kovotojų.

Afganistano prezidentas pareiškė, kad šiuo pareiškimu Prezidentūra pašalino „visas kliūtis“ taikai pasiekti. Paliaubos buvo pasiūlytos po konsultacijų su politinėmis partijomis, dvasiniais vadovas ir pilietinės visuomenės grupėmis.

Afganistano vyriausybės iniciatyvą pasveikino NATO ir Jungtinės Valstijos. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino Talibaną prie jos prisijungti.

Tačiau kol kas dar neaišku, ar JAV vadovaujamos NATO pajėgos šiose paliaubose dalyvaus.

Paliaubų pasiūlymą taip pat pasveikino JT generalinio sekretoriaus atstovas Afganistane Tadamichi Yamamoto. Jis pridūrė, kad svarbu „pasinaudoti visomis galimybėmis užbaigti konfliktą derybų keliu“.

Talibanas iš karto neatsakė į A.Ghani pasiūlymą, tačiau pažadėjo paleisti „šimtus“ priešo belaisvių šią savaitę prasidedančios musulmonų Id al Adhos (Aukojimo šventės) proga.

Apie kokius belaisvius buvo kalbama, lieka neaišku.

Pakistane įsikūręs aukšto rango Talibano pareigūnas informavo, kad jų vadovybė turi paskelbti oficialų atsaką į paliaubų pasiūlymą. Tačiau jis leido suprasti, kad šventės metu kovos veiksmai gali būti nutraukti net ir be atskiro pranešimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius