-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afganistanas paleis tris įtakingus Talibano narius mainais į dviejų vakariečių paleidimą

Afganistano prezidentas prezidentas Ashrafas Ghani antradienį paskelbė, kad trys kalinami aukšto rango Talibano nariai bus paleisti mainais į islamistų kovotojų 2016 metais pagrobtus du vakariečius įkaitus.
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani

Tarp trijų ketinamų paleisti talibų yra 2014 metais sučiuptas Anasas Haqqani. Jo vyresnis brolis yra Talibano lyderio pavaduotojas, vadovaujantis su islamistais glaudžius ryšius palaikančiai grėsmingai Haqqani kovotojų grupuotei, įkurtai jųdviejų tėvo Jalaliddino.

„Nusprendėme lygtinai paleisti tris kalinamus talibus... jau kurį laiką laikomus Afganistano vyriausybės Bagramo kalėjime“, – sakoma prezidentūros išplatintame A.Ghani pranešime.

Be A.Haqqani, Kabulo vyriausybė ketina paleisti du kitus aukšto rango Talibano kovotojų vadus.

Prezidentas nenurodė, kas nutiko vakariečiams įkaitams – australui ir amerikiečiui, dirbusiems Kabule veikiančiame Amerikos universitete. Kol kas neaišku, kada ir kur jie bus paleisti.

Vis dėlto A.Ghani savo kalboje pabrėžė, kad „jų sveikatos būklė esant teroristų nelaisvėje jau kurį laiką blogėjo“.

Prezidentas pridūrė, kad dviejų dėstytojų paleidimas „nuties kelią“ pradėti neoficialias tiesiogines derybas tarp jo vyriausybės ir Talibano. Islamistai kovotojai ilgą laiką atsisakinėjo leistis į bet kokį dialogą su A. Ghani administraciją, kurią laiko Vašingtono marionete.

A.Ghani, apsuptas aukšto rango saugumo patarėjų, sakė, kad sprendimas paleisti tris kalinamus talibus buvo „labai sunkus, bet būtinas“.

„Sprendimas paleisti kalinamus kovotojus buvo priimtas po glaudžių ir išsamių konsultacijų su tarptautiniais partneriais, ypač JAV, siekiant paskatinti tiesiogines derybas su talibais, kad būtų pasiekta taika ir stabilumas, kurių trokšta kiekvienas gyventojas šioje daug iškentusioje šalyje“, – kalbėjo prezidentas.

2016 metų rugpjūtį kariškas uniformas vilkėję kovotojai pagrobė amerikietį Keviną Kingą ir australą Timothy Weeksą, dirbusius Amerikos universitete Afganistane.

Vėliau šie įkaitai buvo parodyti viename Talibano vaizdo įraše. Jie atrodė išsekę, o talibai nurodė, kad K.Kingo būklė prasta.

Humanitarinės pakraipos elitinis Amerikos universitetas Afganistane buvo atidarytas 2006 metais. Į jį dirbti atvyko virtinė dėstytojų iš Vakarų valstybių.

JAV ir Australijos ambasados Kabule kol kas atsisako komentuoti padėtį. Nuo komentarų susilaikė ir Amerikos universitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius