Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistanas po kelerių vėlavimo metų žada surengti parlamento rinkimus

Afganistano parlamento rinkimai, atidėlioti trejus metus, bus surengti spalio 20 dieną, sekmadienį paskelbė šalies pareigūnai.
Sena sovietinė karinė technika Afganistane
Afganistanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimai karo draskomoje šalyje, kovojančioje su atsigaunančiu Talibanu ir politiniu nestabilumu, turėjo įvykti 2015 metais, po prezidento rinkimų 2014-aisiais, bet buvo ne kartą atidėti dėl saugumo ir logistikos problemų.

Jei rinkimai įvyks, kandidatai varžysis dėl 249 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje. Kadencija truktų penkerius metus.

Drauge su parlamento rinkimais maždaug 400 šalies rajonų įvyktų regioniniai rinkimai. Keli šių rajonų nepatenka į Kabulo kontrolės zoną.

„Surengti rinkimus Afganistane nėra lengvas darbas“, – sakė Abdul Badi Sayadas, Afganistano rinkimų komisijos pirmininkas. Jis pridūrė, kad rinkėjai dėl registracijos kortelių galės kreiptis balandžio viduryje, prieš oficialų kandidatūrų iškėlimą.

Parlamento rinkimai turi įvykti keli mėnesiai prieš 2019 metų balandį numatomus prezidento rinkimus.

Tačiau Vakarų diplomatai ir toliau abejoja netvirtos vienybės vyriausybės pajėgumu prižiūrėti rinkimus, visoje šalyje padidėjus grėsmėms saugumui.

Po pranešimo apie parlamento rinkimų datą Jungtinės Tautos gyrė šį komisijos žingsnį, bet paragino įtraukti į procesą visus afganus.

„Visų afganų dalyvavimas rinkimų procese, ne tik pačiuose rinkimuose, itin svarbus“, – sakė JT generalinio sekretoriaus specialusis atstovas Afganistanui Tadamichi Yamamoto.

Lieka klausimų dėl to, kaip balsavimas bus organizuotas ginčijamuose rajonuose, ir ar galės balsuoti afganai, neturintys tapatybės kortelių arba dėl konflikto priversti pabėgti į kitas šalies vietas.

Talibanas ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) pastaraisiais mėnesiais intensyvino savo atakas Kabule, taip didindami spaudimą šalies vyriausybei, kuri dažnai sulaukia kritikos dėl nesugebėjimo apsaugoti civilių.

Talibanas ėmė atsigauti 2014 metų pabaigoje išvedus JAV vadovaujamas NATO kovines pajėgas. Talibai užėmė nemažas teritorijos dalis ir puldinėjo Afganistano saugumo pajėgas.

Praėjusį mėnesį Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani ištiesė Talibanui alyvmedžio šakelę ir sakė, kad jei jie pasirengę derėtis, juos būtų galima pripažinti kaip politinę partiją su teisėtu vaidmeniu Afganistano ateičiai.

Talibanas atsakė santūriai ir toliau rengia atakas visoje šalies teritorijoje.

Spalio mėnesį sukilėliai kontroliavo ar veikė beveik pusėje Afganistano rajonų – dvigubai daugiau nei 2015 metais, sausį paskelbė JAV vyriausybės Specialiojo generalinio inspektoriaus Afganistano atstatymui (SIGAR) biuras.

Per tą patį periodą Afganistano vyriausybės kontroliuojamų ar veikiamų rajonų skaičius sumažėjo labiausiai nuo 2015 metų gruodžio, nurodė SIGAR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius