-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane dėl Pakistano ambasados užpuolimo areštuotas „IS narys iš užsienio“

Afganistane dėl Pakistano ambasados Kabule užpuolimo areštuotas džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) priklausantis užsienietis, pirmadienį pranešė Talibano atstovas.
Afganistano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas
Afganistano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas / „Reuters“/„Scanpix“

Per penktadienio išpuolį šaudant į Pakistano ambasadą Afganistano sostinėje buvo sužeistas vienas sargybinis. Islamabadas išpuolį vadina bandymu nužudyti ambasadorių.

Jokia šalis oficialiai nepripažįsta pernai rugpjūtį valdžią Afganistane užgrobusio Talibano vyriausybės, bet Pakistanas neuždarė savo ambasados Kabule.

Afganistano vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas pirmadienį sakė, kad specialiosios pajėgos areštavo už išpuolį atsakingą asmenį.

„Šis asmuo yra užsienio šalies pilietis ir IS narys, – sakė jis. – Tyrimas parodė, kad šią ataką bendrai organizavo IS ir sukilėliai. Už atakos stovi kai kurios piktavališkos užsienio sferos, o tikslas buvo pasėti nepasitikėjimą tarp dviejų broliškų šalių.“

Z.Mujahidas atsisakė nurodyti, kokios šalies pilietis yra įtariamasis ir ar tai tas pats asmuo, kurį kaip kelios valandos po incidento suimtą žmogų minėjo kiti pareigūnai.

Pakistano santykiai su Talibanu yra komplikuoti. Islamabadas seniai kaltinamas islamistų rėmimu, nors pritarė juos nuvertusiai JAV invazijai į Afganistaną po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Pakistane yra daugiau kaip milijonas pabėgėlių iš Afganistano, o prie akytos abiejų šalių sienos dažnai kyla susirėmimų.

Talibanas draudžia viešus protestus, bet afganistaniečiai po tokių incidentų surengdavo nedideles demonstracijas prieš Pakistaną.

Pakistano Užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad ambasadorius Ubaidas ur Rehmanas Nizamani atvyko į Islamabadą „konsultacijoms“, bet nėra jokių planų uždaryti ambasadą ar atšaukti jos darbuotojus.

Talibanas labai stengiasi pavaizduoti Afganistaną kaip diplomatams saugią šalį, bet rugsėjį per mirtininko išpuolį prie Rusijos ambasados žuvo du jos darbuotojai. Atsakomybę už šį išpuolį taip pat prisiėmė IS.

Praėjusį mėnesį užpuolikas nušovė pakistaniečių sargybinį Čamano sienos perėjoje. Po incidento perėja buvo savaitei uždaryta.

Atskiras Pakistano Talibanas, kurio lyderiai ir kovotojai seniai veikia iš Afganistano teritorijos, praėjusią savaitę paskelbė atsisakantis netvirto ugnies nutraukimo su Islamabadu.

Sugrįžęs į valdžią Afganistano Talibanas tvirtino neleisiantis užsienio kovotojų grupuotėms veikti iš šalies teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius