Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane laikomasi ugnies nutraukimo prieš numatytą belaisvių paleidimą

Talibanas pirmadienį antrą dieną iš eilės, regis, laikėsi netikėtai paskelbto ugnies nutraukimo, valdžiai ruošiantis paleisti iki 2 tūkst. saugumo pajėgų sulaikytų kovotojų.
Afganistano policininkas
Afganistano policininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Afganistanas

Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventės, užbaigiančios musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną, proga trims dienoms talibų paskelbtas ugnies nutraukimas prasidėjo sekmadienį.

Kabulo vyriausybė suskubo pasveikinti šį žingsnį ir reaguodama paskelbė, jog paleis iki 2 tūkst. Talibano kalinių.

Prezidentas Ashrafas Ghani sakė, kad vyriausybė taip pat pasiruošusi surengti taikos derybas su Talibanu, kurios būtinos siekiant užbaigti beveik du dešimtmečius trunkantį niokojantį karą šioje skurdžioje valstybėje.

„Ugnies nutraukimo laikomasi. Iki šiol negauta pranešimų apie jokius pažeidimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Javidas Faisalas.

„Tikimės, kad tai galiausiai atves prie ilgalaikės taikos, kurios taip trokšta ir nusipelnė Afganistano žmonės“, – pridūrė jis.

Šiauriniame Kundūzo mieste, kuriame talibai prieš kelias dienas surengė ataką, pirmadienį buvo ramu, o gyventojai šventė Id al Fitrą.

„Vos prieš dvi dienas miestą buvo apėmusi panika, – sakė Atiqullah (Atikulos) vardu prisistatęs vienos parduotuvės Kundūze savininkas. – Šiandien išėjus į gatvę junti, kad kovos nebevyksta. Žmonės iš tiesų švenčia Id al Fitrą.“

Po daug mėnesių trukusių derybų Talibanas ir JAV vasarį pasirašė sutartį, numatančią, kad Vašingtonas iki ateinančių metų išves iš Afganistano visus savo karius mainais į kovotojų saugumo garantijas. Tačiau pasirašius susitarimą smurtas suintensyvėjo.

Susitarime taip pat numatyta, kad prieš prasidedant deryboms dėl Afganistano politinės ateities Kabulo vyriausybė paleis iki 5 tūkst. talibų kovotojų, o sukilėliai – maždaug tūkstantį laikomų saugumo pajėgų narių.

Iki sekmadienio pareiškimo, kad vyriausybė, siekdama parodyti „geros valios gestą, paleis iki 2 tūkst. talibų belaisvių, Kabulas jau buvo paleidęs maždaug tūkstantį sukilėlių. Talibai savo ruožtu ik šiol paleido apie 300 nelaisvėje laikytų saugumo pajėgų narių.

Talibanas tvirtina, kad Kabulas privalo paleisti 5 tūkst. sukilėlių, kaip numatyta su JAV sudarytame susitarime.

„Šis procesas turi būti užbaigtas, kad būtų pašalintos kliūtys pradėti derybas dėl Afganistano politinės ateities“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano atstovas spaudai Suhailas Shaheenas.

Nuo 2001 metų JAV invazijos į Afganistaną be pastarojo ugnies nutraukimo būta tik vienų paliaubų tarp Talibano ir Kabulo, kurios galiojo tris dienas. Jos 2018 metais taip pat buvo paskelbtos Id al Fitro proga. Tas paliaubas inicijavo A.Ghani.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius