Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane nukautas Pakistano Talibano aukšto rango vadas

Afganistano rytuose per sprogimą žuvo Pakistano Talibano aukšto rango vadas, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis šioje grupuotėje.
Talibano kovotojas
Talibano kovotojas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP) – atskiras judėjimas, turintis bendras šaknis su pernai Afganistane valdžią perėmusiu Talibanu – pranešė, kad bus paskelbtas pranešimas dėl „vieno svarbiausių lyderių kankinystės“, bet šaltinis AFP sakė, kad šis žuvęs lyderis yra liūdnai pagarsėjęs vadas Abdul Wali, naudodavęsis Omaro Khalido Khorasani slapyvardžiu.

Jo žūtis galėtų sužlugdyti netvirtą ugnies nutraukimą, dėl kurio birželį susitarė TTP ir Pakistano vyriausybė. Taikos deryboms tarpininkavo Afganistano Talibanas.

„Twitter“ nuotr./Abu Omaras Khorasani
„Twitter“ nuotr./Abu Omaras Khorasani

Pakistano kariuomenė antradienį pranešė, kad per mirtininko išpuolį prieš karinę vilkstinę Šiaurės Vazyristane žuvo keturi kariai. Šiame regione Afganistano pasienyje aktyviai veikia TTP.

TTP šaltinis, prašęs neskelbti jo pavardės, AFP sakė, kad A. Wali ir dar du vadai žuvo „nusitaikius“ į jų automobilį Afganistano rytinėje Paktikos provincijoje.

„Kai pasiekėme jo automobilį, jis degė, bet sprogimo pobūdis dar neaiškus“, – sakė šaltinis ir nurodė, kad A. Wali važiavo iš susitikimo su TTP lyderiu Nooru Wali Mehsudu (Nuru Valiu Mehsudu).

A. Wali daugiau kaip dešimtmetį kėlė galvos skausmą Pakistano pareigūnams.

2014 metais jis įkūrė atskirą, karingesnę Talibano frakciją „Jamaat-ul-Ahrar“, prisiėmusią atsakomybę už kai kurias kruviniausias atakas šalyje, įskaitant 2016 metų mirtininko išpuolį Lahore Velykų sekmadienį, kai žuvo 75 žmonės.

Prieš dvejus metus jis paskelbė apie susijungimą su TTP.

Šį birželį, Kabule prasidėjus Afganistano Talibano tarpininkaujamoms deryboms, TTP paskelbė drauge su Islamabadu „neribotam laikui“ nutraukiantis ugnį.

Pernai Afganistane į valdžią sugrįžus Talibanui, Islamabadas vis dažniau skųsdavosi dėl TTP atakų, ypač prie menkai saugomos sienos su Afganistanu.

Kabulas tvirtina, kad neleis kovotojų grupuotėms naudotis Afganistano teritorija rengiant sąmokslus prieš kaimynines šalis.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad per amerikiečių drono smūgį Kabule buvo nukautas „al Qaeda“ lyderis Aymanas al Zawahiri, ir tai privertė suabejoti Talibano pažadu nepriglausti kovotojų grupuočių.

Vėliau Talibanas paskelbė atidžiai suformuluotą pareiškimą, nepatvirtindamas nei A. al Zawahiri buvimo Afganistane, nei jo žūties.

Taikos derybos daug ką Pakistane supykdė. Šalis dar gerai pamena žiaurias TTP atakas prieš mokyklas, viešbučius, bažnyčias ir turgus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius