Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 04 /13:41

Afganistane pašautos dvi užsienio žurnalistės, agentūros AP fotografė mirė

Rytų Afganistane policininku persirengęs vyras šovė į dvi užsienietes žurnalistes, praneša BBC. Incidentas įvyko prezidento rinkimų išvakarėse.
Afganistanas
Afganistanas

Viena iš jų žuvo, kita sunkiai sužeista, pasak policijos.

Incidentas įvyko atokiame Chosto miestelyje netoli sienos su Pakistanu.

Afganistane šiuo metu stiprinamas saugumas prieš šeštadienį vyksiančius prezidento rinkimus. Talibanas ta proga paleido grasinimų smurtu bangą.

Naujasis prezidentas pakeis Hamidą Karzai'ų, kuris šaliai vadovauja nuo 2001-ųjų, kai buvo nuversta talibų valdžia. H.Karzai'us negali balotiruotis trečią kartą, nes tai draudžia šalies konstitucija.

„Į dvi žurnalistes buvo šauta šį rytą policijos nuovadoje, viena mirė, kita sunkiai sužeista“, – agentūrai AFP sakė Chosto policijos atstovas Mobarezas Mohammadas Zadranas.

Chosto provincijos gubernatoriaus Mobarizo Zadrano atstovas „Reuters“ agentūrai sakė, kad užpuolikas yra policininkas.

Kovai su rinkimus sužlugdyti grasinančiu Talibanu šalyje pasiųsti beveik 200 tūkst. karių. Kiekvieną balsavimo punktą saugo gausios policijos ir kareivių pajėgos.

Žuvusioji – agentūros AP fotografė

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Afganistane nušauta AP fotografė Anja Niedringhaus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Afganistane nušauta AP fotografė Anja Niedringhaus

Naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP) pranešė, kad Rytų Afganistane penktadienį nušauta žurnalistė – tai šiai agentūrai dirbusi fotoreporterė.

Tarptautinį pripažinimą pelniusi 48 metų vokietė fotografė Anja Niedringhaus žuvo iškart, nurodė vienas AP televizijos laisvai samdomas darbuotojas, tapęs to išpuolio liudininku.

Į antrą reporterę, Kathy Gannon, per incidentą pataikė dvi kulkos, ir ji buvo išvežta į ligoninę. Kaip pranešama, šios žurnalistės būklė stabili – ji taip pat kalbėjosi su medikais.

„Anja ir Kathy kartu praleido ne vienus metus Afganistane, nušviesdamos tą konfliktą ir tenykščius žmones. Anja buvo gyvybinga, dinamiška žurnalistė, mylima dėl savo įkvepiančių fotografijų, šiltos širdies ir gyvenimo džiaugsmo. Jaučiame širdgėla jos netekę“, – AP vykdomoji redaktorė Kathleen Carroll sakė Niujorke.

Abi žurnalistės keliavo su rinkimų darbuotojais, vežiojusiais balsalapiais į Chosto miesto pakraščius Tanio rajone.

Tą koloną saugojo Afganistano nacionalinės armijos kariai ir afganų policininkai. Moterys važinėjo savo privačiu automobiliu su minėtu laisvai samdomu žurnalistu ir vairuotoju.

Pasak to žurnalisto, šis incidentas įvyko, kai reporterės atvyko į įtvirtintą rajono administracijos kompleksą.

Kai jos sėdėjo automobilyje, laukdamos, kada pajudės kolona, policijos būrio vadas, vardu Naqibullah, priėjo prie jų mašinos, sušuko „Allahu Akbar“ („Dievas visų didesnis“) ir šovė į moteris, sėdėjusias ant užpakalinės sėdynės, iš savo Kalašnikovo automato. Po to jis pasidavė kitiems policininkams ir buvo suimtas.

Chosto medikai patvirtino A.Niedringhaus mirtį.

60-metė kanadietė K.Gannon dirbo AP žurnaliste Islamabade. Ji kūrė reportažus apie karą ir neramumus Afganistane bei Pakistane pastaruosius tris dešimtmečius.

A.Niedringhaus tapo antruoju Vakarų žurnalistu, nužudytu Afganistane per šią rinkimų kampaniją. Kovo 11 dieną Kabule buvo nušautas švedų žurnalistas Nilsas Horneris.

Kovo 20 dieną buvo nužudyti AFP reporteris afganas Sardaras Ahmadas, jo žmona ir du iš trijų jo vaikų. Per tą incidentą užpuolikai slapta įsinešė pistoletus į itin saugomą Kabulo viešbutį „Serena“ ir nušovė iš viso devynis žmones, tarp jų – keturis užsieniečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius