Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane per princo Harry bazės ataką sunaikinti šeši JAV naikintuvai

Afganistane sukilėliams atakavus itin įtvirtintą bazę, kurioje praėjusį penktadienį buvo dislokuotas britų princas Harry, buvo sunaikinti šeši ir smarkiai apgadinti dar du JAV naikintuvai, pranešė NATO atstovas.
Princas Harry (kairėje) „Kemp Bastiono“ bazėje stovi prie sraigtasparnio „Apache“.
Princas Harry (kairėje) „Kemp Bastiono“ bazėje stovi prie sraigtasparnio „Apache“. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pulkininkas leitenantas Hagenas Messeris pripažino, kad daugiau kaip tuzino užpuolikų padaryti nuostoliai neturi precedento. Užpuolikams, kurie vilkėjo JAV armijos uniformas ir buvo ginkluoti šautuvais, raketomis bei savižudžių liemenėmis, pavyko atakuoti aerodromą.

Atakuotoje „Kemp Bastiono“ bazėje pietinėje Hemando provincijoje, kuri yra vienas sudėtingiausių Afganistano karo mūšių laukų, taip pat buvo sunaikintos trys koalicijos degalų papildymo stotys, apgadinti šeši lėktuvų angarai, pranešė JAV vadovaujamos NATO pajėgos.

Jų pareiškime sakoma, kad ataka buvo „gerai koordinuota“ ir kad ją įvykdė maždaug 15 sukilėlių, kurie buvo pasiskirstę į tris komandas ir kurie prasiskverbė pro bazę juosiančią tvorą.

„Sukilėliai, kaip atrodo, buvo gerai apsirūpinę, parengti ir parepetavę“, – sakoma pareiškime, kuris buvo paskelbtas praėjus beveik 36 valandoms nuo atakos pradžios.

Užpuolikai taikėsi į naikintuvus ir sraigtasparnius, pastatytus netoli kilimo ir tūpimo tako, nurodė Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF).

Afganų policininkai nužudė dar keturis NATO karius

Įtariami afganų policininkai sekmadienį nužudė dar keturis NATO karius, paskelbė JAV vadovaujamos pajėgos, kurios nurodė, kad tai būtų jau antras incidentas per dvi dienas, kai vietos saugumo pajėgų nariai nužudo savo sąjungininkus vakariečius.

Per vadinamąsias „saviškių atakas“ šiais metais žuvusių karių vakariečių skaičius dabar yra 51. Tokie išpuoliai gali sužlugdyti koalicijos planus apmokyti afganų pajėgas, kad jos perimtų atsakomybę už saugumą, kai Vakarų pajėgos 2014 metais bus išvestos.

JAV vadovaujamos ISAF daug detalių nepateikė, bet sakė, kad incidentas įvyko Pietų Afganistane, kur yra Talibano vadovaujamo sukilimo židinys, ir nurodė, jog įtariama, kad išpuolį įvykdė afganų policijos nariai.

Šeštadienį per panašų išpuolį pietinėje Helmando provincijoje žuvo du britų kariai.

Pietinės Zabulio provincijos policijos viršininko pavaduotojas Ghulamas Jilani patvirtino išpuolio faktą. „Buvo įvykdyta ataka prieš policijos postą Mizanos rajone. Koalicijos pajėgos atvyko padėti. Vienas policininkas iš Mizanos policijos pradėjo šaudyti į koalicijos karius“, – sakė jis.

Šiemet jau buvo daugiau kaip 30 tokių atakų, o dauguma aukų buvo amerikiečiai.

Sekmadienio išpuolis buvo įvykdytas vos dvi savaitės po to, kai JAV specialiosios pajėgos sustabdė maždaug tūkstančio naujokų rengimą prieštaringai vertinamam policijos padaliniui, vadinamam Afganų vietos policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius