-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane skelbiamas antrasis prezidento rinkimų ratas – lapkričio 7 dieną

Afganistane lapkričio 7 dieną vyks antrasis prezidento rinkimų ratas, nes dabartiniam prezidentui Hamidui Karzai nepavyko surinkti daugiau kaip pusę rinkėjų balsų per klastojimais pagarsėjusius rinkimus, paskelbė antradienį pareigūnai.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus lygiai dviem mėnesiams nuo rinkimų, kuriuos atrodė lengvai laimėjo H.Karzai, Nepriklausoma rinkimų komisija (NRK) paskelbė, kad šiam kandidatui pritrūko balsų iki 50 proc. plius vienas balsas, garantuojančių pergalę prieš jo pagrindinį varžovą Abdullah Abdullah.

„Rinkimai pereina į antrąjį ratą; lapkričio 7 dieną jie vėl vyks“, – sakė naujienų agentūrai AFP telefonu Nooras Mohammadas Nooras, Nepriklausomos rinkimų komisijos (NRK) atstovas spaudai.

Apie antrąjį prezidento rinkimų ratą pranešta po pirmadienį paskelbtų išvadų, jog per rugpjūčio 20 dieną vykusius rinkimus daugiau kaip milijonas užpildytų biuletenių buvo įtarti esą suklastoti.H.Karzai antradienį paskelbtą sprendimą surengti antrąjį prezidento rinkimų ratą, kuriame jis patvirtino dalyvausiąs, pavadino „žingsniu į priekį“ diegiant šalyje demokratiją.

„Esame įsitikinę, kad šis NRK sprendimas yra legitiminis, įstatymiškas ir konstitucinis bei stiprina kelią į demokratiją, – sakė jis. – Dabar ne laikas svarstyti apie tyrimus, dabar laikas žengti pirmyn į stabilumą ir tautinę vienybę“, – sakė H.Karzai.

Per spaudos konferenciją greta jo stovėjo JT pasiuntinys Kai Eide ir JAV senatorius Johnas Kerry. Jų buvimas Kabule parodo, kaip intensyviai Vakarai spaudžia Afganistano prezidentą išspręsti jau kelias savaites trunkantį politinį paralyžių.

H.Karzai taip pat paprašė tarptautinės bendruomenės padėti surengti antrąjį rinkimų ratą, kad jis vyktų taikiai tuo metu, kai apie 100 tūkst. JAV vadovaujamų karių kovoja su Talibano sukilėliais.

„Žmonės turi balsuoti laisvai, nesant jokių grėsmių, kad savo balsalapių ir balsų galia plėtotų šią šalį“, – kalbėjo prezidentas.

Apie antrąjį prezidento rinkimų ratą pranešta po pirmadienį JT remiamos Rinkimų skundų komisijos (RSK) paskelbtų išvadų, jog per rugpjūčio 20 dieną vykusius rinkimus daugiau kaip milijonas užpildytų biuletenių buvo įtarti esą suklastoti.

Perskaičiavus biuletenius, pasak RSK, anksčiau skelbti rinkimų rezultatai, jog H.Karzai laimėjo surinkęs 55 proc. balsų, sumažėjo iki 49,67 proc.

Po pirmojo rinkimų turo kilus nepasitikėjimui rezultatais JAV kantrybė bendraujant su prezidentu H.Karzai jau buvo pradėjusi sekti, kai JAV prezidentas Barackas Obama suko galvą, kaip Afganistane dislokuoti papildomus tūkstančius karių.

Įtakingas JAV senatorius ir Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas J.Kerry, apsilankęs Pakistane, išskubėjo į Kabulą pasikalbėti su H.Karzai pirmadienį vakare. J.Kerry yra sakęs, jog B.Obamai teks visa atsakomybė dėl sprendimo siųsti karinį papildymą, kai padėtis dėl naujos vyriausybės Afganistane buvo neaiški.

Dabar, šį antradienį, J.Kerry per bendrą su H.Karzai spaudos konferenciją jau gyrė pastarąjį ir jo „valstybinį požiūrį“. J.Kerry pasakė, kad paskelbus antrąjį rinkimų ratą, „didžiulio neapibrėžtumo laikotarpis virto didelių galimybių momentu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius