Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane suimtas Talibano „karinis patarėjas“ iš Vokietijos

Neramioje Afganistano Helmando provincijoje sulaikytas prie Talibano prisijungęs Vokietijos pilietis, naujienų agentūrai AFP vėlyvą trečiadienį pranešė pareigūnai.
Abdula Wadoodu
Abdula Wadoodu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vyras ilga barzda ir juodu turbanu, prisistatęs kaip Vokietijos pilietis ir kalbantis vokiškai, pirmadienio vakare buvo sulaikytas kartu su kitais trimis įtariamais Talibano kovotojais Helmando provincijos Gereško rajone“, – pareiškė provincijos gubernatoriaus atstovas Omaras Zwakas.

Pareigūnai: „Vokietijos pilietis vadina save Abdula Wadoodu. Jis buvo nuvežtas į Kandaharą, kur tęsis jo apklausa.“

Šioje provincijoje dislokuotas Afganistano kariuomenės korpusas pareiškimu patvirtino, kad vyras buvo sulaikytas kartu su kitais įtariamaisiais bendros Afganistano specialiųjų pajėgų ir Afganistano oro pajėgų operacijos metu.

„Vokietijos pilietis vadina save Abdula Wadoodu. Jis buvo nuvežtas į Kandaharą, kur tęsis jo apklausa“, – rašoma pranešime.

Anot Gereško policijos vadovo Ismailo Khplwako, vyras buvo elitinio Helmando „Raudonojo bataliono“ vado mulos Nasiro „karinis patarėjas“.

Jeigu įtarimai pasitvirtins, tai bus vienas iš ypač retų atvejų, kai sulaikomi sukilėlių pusėje kovojantys europiečiai.

Nors talibų gretose pasitaiko užsieniečių, jie dažniausiai kilę iš Pakistano, Centrinės Azijos arba arabų šalių, o ne Vakarų valstybių.

„Scanpix“/AP nuotr./Talibano kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./Talibano kovotojai

Afganistano kariuomenės paskelbtose nuotraukose matyti per 40 metų amžiaus vyras ilga ruda žila barzda ir juodu turbanu. Šalia jo stovi du Afganistano specialiųjų pajėgų nariai dėvintys karinę ekipuotę ir naktinio matymo prietaisus ant šalmų.

Sulaikytas vyras apsirengęs tradiciniu afganų rūbais, ilgais marškiniais ir plačiomis kelnėmis po chaki spalvos karinės striukės.

„Sulaikymo metu jie buvo minų gamykloje. Iš jų buvo konfiskuota ginklų ir šaudmenų“, – pasakė jis ir pridūrė, kad keletas talibų buvo nužudyti per susirėmimą.

Ko gera, žinomiausias prie sukilėlių prisijungęs Vakarų šalies pilietis buvo „Amerikos talibu“ pramintas Johnas Walkeris Lindthas, 2002 metais sulaikytas Afganistane ir nuteistas kalėti 20 metų.

Praėjusių metų pabaigoje šaltiniai informavo AFP, kad šiaurės Afganistane prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ prisijungė Prancūzijos kovotojų. Tuomet analitikai užsiminė, kad užsieniečiai galimai vyksta į karo draskomą šalį, nes buvo išvaryti iš Sirijos ir Irako.

Talibanas iki šiol kontroliuoja arba puola didelę Helmando teritoriją Afganistano pietuose, kur gaminama itin daug opijaus. Judėjimo pradėto sukilimo finansavimas labai priklauso nuo pajamų, gautų iš prekybos narkotikais.

Talibų „Raudonaisiais batalionais“ vadinamos sukilėlių specialiosios pajėgos, atsakingos už daugelį pražūtingų išpuolių prieš Afganistano kariuomenę ir policiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius