-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane žuvusių užsienio karių skaičius viršijo 2000

Bendras Afganistane nuo karo pradžios 2001–aisiais žuvusių užsienio karių skaičius viršijo 2 tūkst., o daugiau kaip 60 proc. žuvusių užsienio karių yra amerikiečiai, rodo sekmadienį paskelbti neoficialūs skaičiai.
JAV kariai Afganistane
JAV kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mažiausiai vieno amerikiečio, vieno australo ir vieno brito žūties atvejai, apie kuriuos buvo paskelbta per pastarąsias dvi dienas, bendrą žuvusiųjų skaičių padidino iki 2 002. Tiek užsienio karių šioje šalyje žuvo nuo 2001 metų pabaigos, kai JAV remiamos afganų pajėgos nušalino nuo valdžios Talibaną.

Skelbiamas skaičius taip pat tikriausiai bus nepalankus JAV prezidentui Barackui Obamai, kuris gruodį, po lapkričio vidurio kadencijos rinkimų, kai jo demokratai susidūrė su nepalankia visuomenės reakcija, pažadėjo persvarstyti karo strategiją.

Afganistane žuvusių karių skaičius yra daugiau nei perpus mažesnis už Irake per septynerius karo metus žuvusių užsienio karių skaičių, bet vis dėlto tai reikšmingas slenkstis, kai tokios NATO sąjungininkės kaip Olandija traukiasi iš aljanso, o kitos iš naujo svarsto savo būsimus vaidmenis jame.

Skelbiamas skaičius taip pat tikriausiai bus nepalankus JAV prezidentui Barackui Obamai, kuris gruodį, po lapkričio vidurio kadencijos rinkimų, kai jo demokratai susidūrė su nepalankia visuomenės reakcija, pažadėjo persvarstyti karo strategiją.

Skirtingas Afganistano karo vertinimas vasario mėnesį nuvertė Olandijos vyriausybę, o gegužę – Vokietijos prezidentą. Tuo tarpu JAV lyderiai, matydami vis didesnes visuomenės abejones, stengėsi mažinti lūkesčius dėl to, ką galima pasiekti.

Kaip skelbiama nepriklausomoje interneto svetainėje www.iCasualties.org, nuo 2001 metų Afganistane žuvo 2002 užsienio kariai, tarp jų – 1 226 amerikiečiai. Britai neteko 331 kario, o dar 445 karių neteko kitos 44 NATO partnerės Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose.

Daug daugiau užsienio karių buvo sužeista per šį konfliktą, kurį B.Obama yra pavadinęs „būtinybės“ karu.

Vis dėlto žuvusių karių skaičius yra gerokai mažesnis už nuolat didėjantį žuvusių civilių gyventojų skaičių.

Kova sunkės

JAV, britų ir kiti NATO vadai yra perspėję, kad kova šiais metais tik sunkės, nes užsienio pajėgos vykdo planą perimti šalies pietuose esančių Talibano bastionų kontrolę ir kovoti su kitais sukilėliais, tokiais kaip šalies rytuose veikiantis ir su "al Qaeda susijęs tinklas „Haqqani“.

2010-ųjų birželis buvo daugiausiai aukų pareikalavęs karo mėnuo – užsienio pajėgoms vykdant operacijas pietinėse Hilmendo ir Kandaharo provincijose žuvo 102 kariai.

Dar 88 kariai žuvo liepą, o bendras šiais metais žuvusių užsienio karių skaičius kol kas yra 434 ir sparčiai artėja prie 2009 metų skaičiaus (521), skelbia „iCasualties“. Žuvusiųjų skaičius didėja tokiu metu, kai didėja bendras užsienio karių skaičius Afganistane – jis turi pasiekti 150 tūkst., B.Obamai pažadėjus šiemet atsiųsti dar 30 tūkst. karių.

Nuostoliai Afganistane yra daugiau kaip dvigubai mažesni už nuostolius Irake, kur nuo 2003 metų žuvo mažiausiai 4 723 užsienio kariai, tarp jų – 4 405 amerikiečiai.

Tačiau, Vašingtonui smarkiai mažinant karių Irake skaičių prieš rugpjūčio 31 dieną numatytą formalią kovinių operacijų pabaigą, didžiausias dėmesys vėl neabejotinai nukryps į Afganistano konfliktą.

Visai kaip ir Irako atveju, labiausiai nuo konflikto Afganistane kenčia civiliai gyventojai.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų (JT) paskelbta ataskaita rodo, kad civilių aukų skaičius pirmąjį šių metų pusmetį padidėjo 31–u proc., palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tarp tų aukų yra 1 271 žuvusysis.

Tačiau užsienio pajėgų nuostoliai nuo 2001 metų yra maži, palyginti su tais nuostoliais, kurie buvo sovietų okupacijos metais 9–ajame dešimtmetyje, kai žuvo daugiau kaip 14 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius