Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistaniečiai surengs Loja Džirgą taikos deryboms aptarti

Afganistano politikos ir genčių lyderiai ateinantį mėnesį surengs didelį susirinkimą, vadinamą Loja Džirga, kad aptartų taikos derybas su Talibanu, trečiadienį pranešė prezidento taikos pasiuntinys.
Loja Džirga Kabule 2013 metais
Loja Džirga Kabule 2013 metais / „Scanpix“/AP nuotr.

Kalbėdamas per televiziją Mohammadas Omaras Daudzai sakė, kad per šią asamblėją bus siekiama susitarti dėl pagrindo Kabulo vyriausybės deryboms su sukilėliais, faktiškai kontroliuojančiais beveik pusę šalies.

Talibanas iki šiol vengė tiesioginių derybų su Kabulu, bet derėjosi su JAV, kaip būtų galima užbaigti jau 17 metų besitęsiantį karą.

Pasak M.O.Daudzai, Loja Džirgoje bus aptartos vyriausybės „vertybės ir neperžengtinos linijos“.

Pasak jo, dauguma afganų politikų nori, kad šiuo metu vykstančios JAV ir Talibano derybos taptų pagrindu tiesioginėms deryboms tarp Talibano ir prezidento Ashrafo Ghani vyriausybės.

Pasiuntinys nurodė, kad amerikiečiai ir talibai iš principo susitarė dėl JAV pajėgų išvedimo, bet tai būtų padaryta tik tuo atveju, jeigu taikos sutartis sulauktų visuomenės palaikymo.

M.O.Daudzai, kalbėjęs per Afganistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos renginį, sakė, kad tiek karinis spaudimas, tiek regioninė diplomatija tebėra priemonės, kuriomis Talibanas galėtų būti įtikintas pradėti tiesiogines derybas su afganų vyriausybe.

Kalbėdamas tame pačiame renginyje JAV ambasadorius Johnas Bassas sakė, kad Vašingtonas tikisi išnaudoti jau pasiektą derybų pažangą, ir pabrėžė, kad galutinis šio proceso tikslas yra „taika ir orumas“ Afganistano žmonėms.

Žmogaus teisių komisijos vadovė Sima Samer savo ruožtu perspėjo, mėginimas per derybas susitarti dėl išlygų žmogaus teisių laikymuisi gali sužlugdyti bet kokią taikos sutartį.

Talibano režimas, pagrįstas islamo teisės griežtąja interpretacija, valdė Afganistaną nuo 1996-ųjų iki JAV vadovaujamos invazijos, surengtos po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

Daugelis baiminasi, kad taikos sutartis gali reikšti Talibano sugrįžimą į valdžią ir laisvių, įgytų nuo 2001-ųjų, pabaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius