Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Afganistano dilema: ką daryti su vaikais savižudžiais sprogdintojais?

Afganistano vyriausybei tenka spręsti sudėtingą dilemą: ką daryti su nepilnamečiais savižudžiais sprogdintojais, kurie kalėjimo bausmes pabaigs su neišgijusiomis traumomis ir vos tapę jaunais stipriais vyrais?
Vaikai Afganistane
Vaikai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

14-metis Muslimas pataisos namuose lankantis „The New York Times“ žurnalistams ėmė skaityti eilėraštį. Jame – aliuzija į tai, kad per musulmonišką šventę „Eid al-Fitr“ vaikino įkalinimo įstaigoje nelanko tėvai.

Jis – vienas iš 47 berniukų, kurie laikomi grėsme nacionaliniam saugumui, ir todėl yra įkalinti „Badam Bagh“ jaunimo pataisos namuose. Dauguma jų apkaltinti bandymais susisprogdinti.

Praeitą vasarą „Eid al-Fitr“ šventės metu Muslimo jo šeimos nariai taip pat neaplankė. „Jie ant manęs pyksta. Ir aš dėl to jų nekaltinu“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas Afganistane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas Afganistane

Vaikai kaip Muslimas – dilema Afganistano pareigūnams: ką su jais daryti, kai šie pabaigs įkalinimo bausmę, paprastai siekiančią 2-10 metų? Dauguma jų į laisvę išeis tapę jaunais suaugusiaisiais, galinčiais sukelti dar daugiau chaoso.

Kaltina Talibaną

Savižudžiais sprogdintojais laikomų berniukų amžius siekia 12–17 metų. Vieniems jau buvo pateikti kaltinimai, kiti dar laukia teismo.

Visi jie skundžiasi dėl vieno: tikina, kad šiame savižudžių sprogdintojų dalinyje nėra nė vieno, kurie iš tikrųjų bandė susisprogdinti

Muslimas iš provincijos Rytų Afganistane teigė, kad jį Talibanas pašaukė į tarnybą. „Nesu savižudis. Talibanas mane privertė kautis už juos“, – pasakojo jis.

Tuomet kreivai šypsodamasis pridūrė: „Kalėjime meluoja visi.“

Ant Muslimo rankų – gilios įpjovimų žymės. Pasak įstaigos psichologo, jis susižalojo pats. Muslimas taip pat parodė mėlynes, atsiradusias nuo trankymosi į sieną. Berniukas neneigė besižalojantis ir tikino, kad tai jis daro iš streso, kurį sukėlė Talibanas.

Pasak Muslimo, per 20 bausmės atlikimo mėnesių pataisos namuose šeima jo neaplankė. Už grotų berniukas praleis dar dvejus metus.

14-metis Shakuras iš Kundūzo provincijos interviu dieną pataisos namuose buvo praleidęs vos savaitę. Maždaug 1,8 metrų ūgio vaikino galvą ir rankas žymi įbrėžimai ir mėlynės – jas sukėlė netyčia sprogusi bomba. Asmuo, buvęs su Shakuru, detonavo sprogmenį ir pabėgo.

Taip pat 14 metų amžiaus Aminullah už grotų jau praleido 16 mėnesių. Būdamas 13-os jis buvo sučiuptas su sprogmenų prikrautu krepšiu ir telefonu, kuriame – Talibano žinutės, raginančios žudyti amerikiečius.

„Vietos policija mane mušė, kad prisipažinčiau“, – tikino jis.

Septynis mėnesius pataisos namuose praleidęs 16-metis Atiqullah prieš tai detonavo sprogmenį, pražudžiusį šešis asmenis ir sužeidusį dar aštuonis. Pasak policijos, Atiqullah išliko gyvas todėl, kad sprogimas įvyko per anksti, tačiau akivaizdu, jog jis atakos metu ketino mirti.

„Aš tai padariau, tačiau nebuvau savižudis“, – pridūrė jis.

Afganistano teisingumo ministerijos pareigūnas Mohammadas Amanas Riazatas tokius Atiqullah žodžius neigė.

„Kalėjime visi yra nekalti. Dauguma tų berniukų yra savižudžiai sprogdintojai“, – tikino M.A.Riazatas.

Atskirti nuo kitų

„Badam Bagh“ jaunimo pataisos namuose savižudžiai sprogdintojai yra atskirti nuo kitų beveik 700 jaunuolių. Iki 2017-ųjų čia kalėjo tik moterys, kai kuriais atvejais – ir labai jauno amžiaus jų vaikai. Tačiau galiausiai institucija buvo paversta jaunimo pataisos namais.

Afganistano teisingumo ministras Abdulas Baseeras Anwaras „The New York Times“ teigė, kad šie berniukai turi būti laikomi atskirai, antraip skleis ekstremizmą.

Savižudžių sprogdintojų atakos – didžiulė problema Afganistane. Pasak „The Times“ gautų ataskaitų, 2017 metais šalyje įvykdyti mažiausiai 67 savižudžių sprogdintojų išpuoliai, kuriuose dalyvavo mažiausiai 151 užpuolikas.

2018-ųjų skaičiai turėtų būti dar didesni, nes afganus vykdyti savižudiškas atakas ėmė verbuoti ir „Islamo valstybė“. Tiesa, dauguma išpuolių – Talibano darbas.

Sunku sudaryti statistiką, kiek savižudžių sprogdintojų yra vaikai, kadangi po atakos dažniausiai nepakanka įkalčių. Vis dėl to, manoma, kad dauguma savižudžių sprogdintojų – berniukai arba jauni vyrai. Moterų tarp jų – mažai, tačiau daug jų vykdydami atakas apsimeta moterimis.

Afganistano kalėjimuose už savižudiškų išpuolių planavimą ar vykdymą vaikų įkalinta daugiau nei suaugusiųjų. Tiesa, galbūt ir todėl, kad suaugusiems pavyksta lengviau nusižudyti.

Afganistano kalėjimuose už savižudiškų išpuolių planavimą ar vykdymą vaikų įkalinta daugiau nei suaugusiųjų. Tiesa, galbūt ir todėl, kad suaugusiems pavyksta lengviau nusižudyti.

Dauguma „Badam Bagh“ įkalintų jaunuolių tikina buvę raginami atsižadėti Talibano ir remti Afganistano vyriausybę. Tačiau į tokius pokalbius įkalintieji nereaguoja pernelyg rimtai.

Tiesa, tik vienas iš tuzino žurnalistų kalbintų berniukų teigė vis dar remiantis Talibaną.

Grįžta prie terorizmo

2011 metais tuometinis Afganistano prezidentas Hamidas Karzai paskelbė amnestiją 24-iems 8–18 metų amžiaus vaikinams, apkaltintiems planavus ar bandžius įvykdyti savižudišką ataką.

Prieš berniukų paleidimą su jais susitikęs H.Karzai vadino juos „nekaltais vaikais, pakurstytais Afganistano priešų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hamidas Karzai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hamidas Karzai

Vienas jų, Nasibullah, tuo metu buvęs vos 10-ies metų amžiaus, tais pačiais metais buvo vėl suimtas. Afganistano žvalgybos teigimu, jis antrą kartą ruošėsi susisprogdinti.

Spaudos konferencijoje Nasibullah sakė besigailįs ir maldavo būti paleistas. Berniukas žadėjo negrįžti į tą religinę mokyklą, kurioje buvo apmokytas vykdyti išpuolį.

Beveik visi savižudiškomis atakomis apkaltinti berniukai mokėsi madrasose – konservatyviose religinėse mokyklose, kuriose kai kada verbuojami ir indoktrinuojami savižudžiai sprogdintojai.

Nasibullah tuomet nebuvo paleistas, tačiau jo nebėra jaunimo pataisos namuose. Teisingumo ministerijos pareigūnai nežino, kas jam nutiko.

Teisingumo ministras A.B.Anwaras tikino, kad vaikams skiriamos bausmės yra švelnesnės dėl jų jauno amžiaus. Tačiau ministerija neturi pakankamai išteklių, kad įkalintiems vaikams teiktų psichologinę pagalbą ir atgrasytų nuo ekstremizmo.

A.B.Anwaras: „Dauguma jų, paleisti į laisvę, vėl ima kovoti prieš vyriausybę.“

„Dauguma jų, paleisti į laisvę, vėl ima kovoti prieš vyriausybę“, – tikino jis.

Afganistano žvalgyba siūlė, kad savižudžiai sprogdintojai už grotų būtų laikomi net ir atlikę bausmes, kadangi jie kelia grėsmę visuomenei.

„Teismai pasakė ne“, – tikino A.B.Anwaras.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
Darbo dienomis (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius