Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Afganistano konflikto šalys Maskvoje prie tiesioginių derybų nepriartėjo

Afganistano konflikto šalys penktadienį per daugiašalį pasitarimą Maskvoje nesugebėjo pasiekti proveržio ir priartėti prie tiesioginių taikos derybų.
Talibano atstovai Maskvoje
Talibano atstovai Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusija, pakvietusi į šį renginį JAV, Indijos, Irano, Kinijos, Pakistano ir kitų šalių atstovus, gyrė susitikimą kaip galimybę „atversti naują puslapį“ Afganistano istorijoje ir pasistengti užbaigti jau 17 metų besitęsiantį karą nuo 2001-aisiais surengtos JAV vadovaujamos invazijos.

Šiemet Talibanas savo išpuoliais didino spaudimą Afganistano policijai ir kariuomenei, nors kovotojai taip pat siuntė ženklų, kad yra linkę derėtis su Jungtinėmis Valstijomis.

Susitikimas Maskvoje baigėsi šalims taip ir nesusitarus, kaip galėtų būti judama tiesioginio dialogo link, sakė Talibano ir Kabulo aukštosios taikos tarybos delegacijos.

„Ši konferencija nebuvo susijusi su tiesioginėmis derybomis“, – žurnalistams sakė Talibano atstovas Mohammadas Abbasas Stanikzai.

Talibanas „nepripažįsta dabartinės vyriausybės teisėta ir todėl nerengsime su jais derybų“, – pridūrė jis.

„Kadangi mūsų pagrindinis reikalavimas – kad būtų išvestos užsienio pajėgos, diskutuosime apie taikų sprendinį su amerikiečiais“, – pabrėžė talibų atstovas.

Talibano delegacija spalį Katare susitiko su JAV taikos pasiuntiniu Zalmay Khalilzadu, siekdama aptarti galimybes užbaigti konfliktą Afganistane.

Rusija savo ruožtu sako, kad derybos Maskvoje buvo pirmasis kartas, kai Talibano delegacija dalyvavo tokio aukšto lygio tarptautiniame susitikime.

Afganistano delegacijos narys Hajji Din Mohammadas sakė žurnalistams, kad Rusija juos pakvietė į naują susitikimą, bet „nebuvo pasiektas susitarimas surengti tiesiogines derybas“ su Talibanu, pranešė rusų naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Prasidėjus deryboms Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Maskva turi vilčių „bendromis pastangomis atversti naują puslapį Afganistano istorijoje“.

Pasak jo, Kabulo ir Talibano atstovų dalyvavimas yra „svarbus indėlis“, siekiant sukurti „palankias sąlygas tiesioginių derybų pradžiai“.

„Tikiuosi, kad surengsite rimtų ir konstruktyvių diskusijų, pateisinsiančių Afganistano žmonių viltis“, Rusijos diplomatijos vadovas sakė prieš prasidedant derybos už uždarų durų viename Maskvos viešbutyje.

Didesnės taikos galimybės

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas antradienį sakė, kad galimybės užtikrinti taiką Afganistane dabar yra didesnės, palyginus su padėtimi ankstesniais metais, nors Talibanas suintensyvino atakas prieš afganų pajėgas, patyrusias rekordiškai didelių nuostolių.

Talibanas į Maskvą pasiuntė penkis atstovus, bet tvirtino, kad jie nedalyvaus jokiose derybose su Kabulo delegacija.

Kabulo delegaciją sudarė keturi Aukštosios taikos tarybos, atsakingos už pastangas susitaikyti su kovotojais, nariai, sakė atstovas Sayedas Ihsanas Taheri.

Afganistano užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad taryba per šį susitikimą neatstovavo vyriausybei ir veikė kaip „nacionalinė“ nevyriausybinė institucija.

Pakistanas, seniai kaltinamas remiantis Afganistano talibus, gyrė jų dalyvavimą derybose.

JAV ambasada Maskvoje pasiuntė stebėti diskusijų savo atstovą.

Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas prieš daugiau nei metus pateikė atnaujintą planą dėl politikos Afganistano atžvilgiu. Jungtinės Valstijos atšaukė visus planus dėl planuoto JAV pajėgų pasitraukimo iš šios šalies ir iš naujo įsipareigojo pasiųsti ten tūkstančius papildomų karių, daugiausiai atliksiančių vietos pajėgų mokymo ir konsultavimo misijas.

Susitikimą Maskvoje iš pradžių buvo planuota surengti rugsėjį, bet jį teko atidėti, Kabului reikalaujant, kad diskusijoms turi vadovauti Afganistanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius