-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afganistano prezidentas parodė gerą valią suteikdamas malonę 35 talibams

Afganistane iš kalėjimo paleisti 35 Talibano nariai, sulaukę šalies prezidento Ashrafo Ghani malonės musulmonų aukojimo šventės proga, šalies vadovui siekiant parodyti gerą valią, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida, remdamasi Vyriausiosios nacionalinės saugumo valdybos pateikta informacija.
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani

„Afganistano prezidento Ashrafo Gani įsakymu, švenčiant Id al Adha, iš įkalinimo vietų paleisti 35 iš talibų, siekiant parodyti geros valios ženklą“, – pranešė Afganistano televizija „Tolo News“.

Kaip buvo pranešta anksčiau, Dohoje JAV ir Talibano atstovai baigė derybų, turinčių užbaigti jau 18 metų besitęsiantį karą Afganistane, aštuntąjį ratą ir išvyko konsultacijų su savo vadovybėmis dėl tolesnių žingsnių.

„Šis derybų ratas buvo ilgas ir naudingas. Šalys nutarė pasikonsultuoti su savo vadovybėmis dėl tolesnių žingsnių“, – sakoma Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pranešime.

Vašingtono taikos pasiuntinys Zalmay Khalilzadas išreiškė viltį, kad netrukus bus padaryta pažanga reguliuojant konfliktą Afganistane.

„Tikiuosi, kad tai buvo paskutinė Id (al Adha), kai Afganistane vyksta karas. Žinau, kad afganai trokšta taikos. Mes juos palaikome ir dedame pastangas, kad būtų pasiektas tvarus ir garbingas taikos susitarimas ir Afganistano suverenumas, nekeliantis grėsmės jokiai kitai šaliai“, – parašė amerikiečių diplomatas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Katare nuo praeitų metų vedamos talibų ir JAV pareigūnų derybos skatina viltis, kad bus pasiektas susitarimas, leisiantis Vašingtonui išvesti savo pajėgas iš Afganistano mainais į Talibano įsipareigojimus nebeleisti šioje šalyje veikti kovotojų stovykloms, kuriose būtų rengiami teroristai, rengiantys atakas užsienyje.

Numatoma, kad į susitarimą bus įtrauktas įpareigojimas Talibanui surengti derybas su JAV remiama Afganistano vyriausybe, bet kovotojai neturės įsipareigoti nutraukti kovinių veiksmų prieš Kabulo vyriausybės pajėgas.

Afganistano prezidentas A.Ghani sekmadienį pareiškė, kad jo šalis savo ateitį spręs savarankiškai, be pašalinių kišimosi.

A.Ghani ir jo vyriausybė derybose Dohoje nedalyvauja, nes Talibanas jų nepripažįsta ir laiko JAV marionetėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius