Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano prezidentas pasiryžęs mokėti ginklus sudedantiems talibams

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai penktadienį pristatė ambicingą Vakarų šalių remiamą planą, pagal kurį talibų kovotojai bus raginami sudėti ginklus ir grįžti prie civilio gyvenimo, o mainais žadamos piniginės išmokos ir darbo vietos.
Talibai
Talibai / „Scanpix“ nuotr.

Duodamas interviu britų nacionaliniam transliuotojui BBC, H.Karzai apie šį sumanymą pranešė tuo metu, kai JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas Talibaną pavadino Afganistano politinio audinio dalimi. Tačiau Pentagono vadovas pabrėžė, kad bet koks šio islamistų judėjimo vaidmuo ateityje priklausys nuo to, ar sukilėliai ryšis sudėti ginklus.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pristatė ilgalaikę Afganistano ir Pakistano stabilizavimo nenaudojant karinės jėgos strategiją, kurioje raginama siųsti į tas šalis daugiau civilių ekspertų ir grąžinti ekstremistus į visuomenę.

Talibų kovotojai tęsia vis daugiau gyvybių nusinešantį karą su Afganistano Vyriausybe ir šalyje dislokuotas užsienio pajėgas nuo pat JAV vadovaujamų pajėgų invazijos 2001 metų pabaigoje, per kurią buvo nuverstas Talibano režimas.

„Mes, Afganistano žmonės, žinome, kad privalome užsitikrinti taiką bet kokia kaina“, – H.Karzai sakė duodamas interviu, kurį televizija parodė penktadienį.

Šie komentarai nuskambėjo prieš kitą savaitę Londone vyksiančią tarptautinę konferenciją, kurioje bus nagrinėjamos Afganistano problemos.

„Tiems, kuriuos mes įtikinsime grįžti, bus užtikrinta galimybė įgyti darbo įgūdžių, susirasti darbą, gauti apsaugą ir persikelti gyventi į savo bendruomenes“, – pridūrė Afganistano lyderis.

Tačiau H.Karzai perspėjo, kad ši programa nebūtų taikoma griežtosios linijos Talibano šalininkams, kurie buvo „Al Qaeda“ ar kitų teroro grupuočių nariai.

Prezidentas išsakė viltį, jog šis planas ketvirtadienį bus pristatytas Londone vyksiančioje konferencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius