Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano prezidento pagrindinis varžovas nedalyvaus antrajame rinkimų rate

Afganistano opozicijos kandidatas, buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah sekmadienį paskelbė, jog nedalyvaus kitą savaitę numatytame antrajame prezidento rinkimų rate.
Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sprendimas, kurį dabar ketinu paskelbti, nebuvo lengvas. Jį priėmiau po išsamių konsultacijų su Afganistano žmonėmis, savo šalininkais ir įtakingais lyderiais“, – sakė Abdullah Abdullah savo rėmėjams.

„Protestuodamas prieš netinkamus vyriausybės ir Nepriklausomos rinkimų komisijos (NRK) veiksmus nedalyvausiu šiose rinkimuose“, – sakė jis.

Opozicijos kandidato reikalavimai nesulaukė beveik jokios valdžios reakcijos: NRK nurodė, kad A.Ludiną gali atleisti tik Aukščiausiasis Teismas, o H.Karzai pareiškė, kad Abdullah Abdullah neturi teisės nurodinėti, kas gali dirbti vyriausybėje.Dėl šio Abdullah Abdullah žingsnio Afganistane tikriausiai dar labiau paaštrės politinė krizė, kuri prasidėjo paaiškėjus, jog per pirmąjį rinkimų ratą, kuris vyko rugpjūčio 20 dieną, balsai buvo masiškai klastojami.

Reaguodamas į pranešimus apie klastojimus Abdullah Abdullah pareikalavo, kad prezidentas Hamidas Karzai atleistų NRK pirmininką Azizullah Ludiną ir nušalintų keturis ministrus, agitavusius perrinkti dabartinį šalies lyderį.

Abdullah Abdullah stovykla anksčiau pareiškė, kad H.Karzai iki šeštadienio turi įvykdyti šiuos jų reikalavimus ir kad buvęs užsienio reikalų ministras nedalyvaus rinkimuose, jeigu jie nebus laisvi ir sąžiningi.

Opozicijos kandidato reikalavimai nesulaukė beveik jokios valdžios reakcijos: NRK nurodė, kad A.Ludiną gali atleisti tik Aukščiausiasis Teismas, o H.Karzai pareiškė, kad Abdullah Abdullah neturi teisės nurodinėti, kas gali dirbti vyriausybėje.

Pagal preliminarius rugpjūčio 20 dieną vykusio balsavimo rezultatus H.Karzai turėjo iškovoti pergalę jau pirmajame ture, surinkęs daugiau nei pusę visų balsų. Tačiau Jungtinių Tautų (JT) remiama rinkimų priežiūros komisija pripažino suklastotais apie ketvirtadalį balsavimo biuletenių, todėl H.Karzai iš viso gavo 49,67 proc. balsų.

Prezidentas nurodė, kad klastojimų mastas buvo smarkai perdėtas, ir tik dėl intensyvaus Vašingtono spaudimo sutiko, kad būtų rengiamas antrasis rinkimų turas.

Paklausta, ar rinkimai Afganistane būtų teisėti, jeigu juose liktų tik vienas kandidatas, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, jog tai nebūtų precedento neturintis atvejis.

„Taip nutinka ir mūsų šalyje, jeigu dėl kokių nors priežasčių vienas iš kandidatų nusprendžia nedalyvauti. Nemanau, jog tai kaip nors susiję su rinkimų teisėtumu“, – sakė ji.

„Neketinu komentuoti, ką gali nuspręsti kuris nors iš kandidatų. Tai asmeninis pasirinkimas“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovė.

Abdullah Abdullah rugpjūčio 20 dieną vykusio balsavimo metu surinko kiek daugiau nei 30 proc. balsų, todėl jam būtų buvę labai sudėtinga antrajame rinkimų rate įveikti H.Karzai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius