-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afganistano rinkimų kampanijos finišo tiesiojoje – trys įtakingos politinės figūros

Afganistane šeštadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose ietis surėmė iš viso aštuoni kandidatai, tačiau tarp jų aiškiais favoritais laikomi trys įtakingi politikai.
Kandidatai į Afganistano prezidento postą (iš kairės): Asharafas Ghani, Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoulas
Kandidatai į Afganistano prezidento postą (iš kairės): Asharafas Ghani, Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoulas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vienas jų perims valstybės vairą iš Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) ir stos vadovauti šaliai, kuriai teks toliau kovoti su Talibanu, tik jau be NATO kovinių pajėgų pagalbos.

Prieš balsavimą politinių manevrų ir spėlionių vis labiau daugėjo, tačiau, žinant, kad lemiamos reikšmės gali turėti etniniai veiksniai, nedaug ekspertų ryžosi prognozuoti rinkimų baigtį.

Abdullah Abdullah

Rafinuotas buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah anksčiau dirbo Burhanuddino Rabbani vyriausybėje, kuri vadovavo šaliai iki Talibano atėjimo į valdžią.

Dėl mandagaus bendravimo ir puikių anglų kalbos žinių jis pelnęs gerą reputaciją ir yra gerbiamas užsienyje.

Abdullah Abdullah, kuris yra kvalifikuotas akių chirurgas, gimė etninio puštūno ir tadžikės šeimoje. Jo elektorato baze laikomi tadžikų etniniai rajonai šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose.

o elektorato baze laikomi tadžikų etniniai rajonai šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose

Po Talibano režimo žlugimo 2001-aisiais Abdullah Abdullah buvo paskirtas užsienio reikalų ministru pereinamojo laikotarpio vyriausybėje ir vadovaujant H.Karzai ėjo šias pareigas iki 2006 metų, kuomet buvo atleistas.

2009 metais prezidento rinkimuos jis surinko 30 proc. balsų ir užėmė antrą vietą, todėl turėjo antrajame ture varžytis su H.Karzai, tačiau pasitraukė iš kovos dėl įtarimų, kad jo varžovo šalininkai masiškai klastojo balsus.

Dabartinės kampanijos metu jis ne kartą ragino rinkimų pareigūnus imtis visų priemonių užkirsti kelią korupcijai, kuri aptemdė 2009-ųjų rinkimus.

53 metų Abdullah Abdullah yra vedęs, turi tris dukras ir sūnų.

Asharafas Ghani

Garsus mokslininkas ir intelektualas 64 metų Ashrafas Ghani praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai Afganistaną buvo okupavusios sovietų pajėgos, dėstė keliuose universitetuose Jungtinėse Valstijose.

Nuo 1991-ųjų jis vienuolika metų dirbo Pasaulio banke, o po Talibano režimo žlugimo Kabule buvo Jungtinių Tautų pasiuntinio Lakhdaro Brahimi specialusis patarėjas.

H.Karzai pereinamojo laikotarpio vyriausybėje A.Ghani 2002-2004 metais ėjo finansų ministro pareigas, vėliau vadovavo nacionalinei saugumo pereigos komisijai.

Ūmiu būdu garsėjantis A.Ghani liko ketvirtas 2009-ųjų prezidento rinkimuose, surinkęs mažiau nei 3 proc. balsų. Tačiau jis labai sėkmingai pasirodė per rinkimų kampaniją, kurios metu sakė ugningas kalbas, žadėdamas visą dėmesį skirti pastangoms gerinti kelių, geležinkelių, užtvankų ir elektros tiekimo infrastruktūrą.

A.Ghani yra puštūnas – tai didžiausia etninė bendruomenė Afganistane, daugiausia jo šalininkų gyvena šalies pietuose ir rytuose

A.Ghani yra puštūnas – tai didžiausia etninė bendruomenė Afganistane, daugiausia jo šalininkų gyvena šalies pietuose ir rytuose.

Praėjusiais metais jis užėmė antrą vietą žurnalo „Prospect“ sudarytame „pasaulio mąstytojų“ sąraše.

A.Ghani šokiravo nemažai afganų, kai savo kandidatu į vicepremjerus paskelbė generolą Abdul Rashidą Dostumą, žmogaus teisių pažeidimais kaltinamą buvusį karo vadą, kurį remia Afganistano uzbekų mažuma.

Zalmai Rassoulas

Niekuomet balso nekeliantis Zalmai Rassoulas, anksčiau ėjęs užsienio reikalų ministro pareigas, vienu iš šios rinkimų kampanijos favoritų tapo paaiškėjus, kad jį savo įpėdiniu norėtų matyti dabartinis valstybės vadovas H.Karzai.

Prezidentas žadėjo viešai neremti nė vieno iš kandidatų, tačiau jo pasirinkimas tapo aiškus, kai iš kovos pasitraukė H.Karzai brolis Qayumas, kuris paskelbė remiantis Z.Rassoulo kandidatūrą.

Z.Rassoulas laikomas vienu iš lojaliausių H.Karzai aplinkos žmonių. Diplomatai Kabule sako, kad prie jo iškilimo tiesiogiai prisidėjo „rūmai“.

Z.Rassoulas laikomas vienu iš lojaliausių H.Karzai aplinkos žmonių

70-metis Z.Rassoulas gimė Kabule, pagal profesiją jis yra gydytojas, baigęs mokslus Paryžiaus medicinos mokykloje.

Jis buvo karaliaus Zahiro Shaho administracijos vadovas ir jo asmeninis gydytojas.

2002 metais Z.Rassoulas užėmė civilinės aviacijos ministro postą, vėliau dirbo H.Karzai patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Z.Rassoulas yra viengungis, laisvai kalba dari, anglų, prancūzų, italų ir arabų kalbomis. Jis yra etninis puštūnas, tačiau ne kartą buvo kritikuojamas už tai, kad prastai moka puštūnų kalbą.

Z.Rassoulas vienintelis iš rinkimų kampanijos favoritų pasirinko moterį viena iš dviejų savo kandidatų į vicepremjerus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius