Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 18 /16:29

Afganistano rinkimų komisija galutinai patvirtino prezidento A.Ghani pergalę

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani užsitikrino antrąją kadenciją, rodo antradienį nacionalinės rinkimų komisijos paskelbti balsavimo, vykusio pernai rugsėjo 28 dieną, galutiniais rezultatai.
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani
Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani

„Rinkimų komisija... skelbia p. Ashrafą Ghani, gavusį 50,64 proc. balsų, Afganistano prezidentu“, – per spaudos konferenciją Kabule sakė komisijos pirmininkė Hawa Alam Nuristani.

„Tepadeda jam Dievas tarnauti Afganistano žmonėms... Taip pat meldžiuosi, kad į mūsų šalį ateitų taika“, – pridūrė ji.

Rezultatų paskelbimas buvo atidėliojamas beveik penkis mėnesius, kai kaltinimai balsų klastojimu, pareikšti A.Ghani pagrindinio varžovo ir faktinio premjero Abdullah Abdullah, privertė surengti perskaičiavimą.

Dėl atidėto rezultatų paskelbimo Afganistaną ištiko politinė krizė, kai JAV tariasi su Talibanu dėl susitarimo, kuris leistų išvesti amerikiečių kariuomenę mainais į įvairias saugumo garantijas bei pažadą, kad kovotojai pradės taikos derybas su Afganistano vyriausybe.

Jei padėtis stabilizuosis, rinkimų nugalėtoju paskelbtas A.Ghani tikriausiai susės su talibais derybų ir bandys susitarti dėl Afganistano ateities.

Anksčiau šią savaitę A. Abdullah komanda pareiškė, kad nepriimtų apgavikiškų rezultatų.

Dabartinis viceprezidentas Abdulas Rashidas Dostumas – įtakingas buvęs karo vadas uzbekas ir A.Abdullah bendražygis – taip pat pagrasino suformuoti lygiagrečią vyriausybę, jei bus paskelbti tokie rezultatai.

A.Abdullah 2014 metais pralaimėjo A.Ghani prieštaringai vertinamus rinkimus. Po jų į šalies politiką teko įsikišti Vašingtonui, įtikinusiam abu politikus dalytis valdžia.

Dėl pažeidimų nebuvo įskaityti beveik milijonas iš pirminių 2,7 mln. balsalapių, o tai reiškia, kad aktyvumas šiuose rinkimuose buvo mažiausias per visą Afganistano istoriją.

Galiausiai buvo įskaičiuota tik 1,8 mln. balsų. Šis skaičius yra labai mažas, atsižvelgiant į faktą, kad Afganistanas turi maždaug 35 mln. gyventojų, įskaitant 9,6 mln. registruotų rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius