Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Afganistano rinkimuose Karzai išsiveržti į priekį padėjo suklastoti duomenys apie rinkimų apylinkes

Afganistano prezidentui Hamidui Karzai ištikimi pareigūnai prieš praėjusį mėnesį vykusius rinkimus įkūrė šimtus fiktyvių apylinkių, kuriose niekas nebalsavo, sekmadienio vakarą paskelbė dienraštis „The New York Times.“
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pažymi šis įtakingas JAV laikraštis, jose užpildyti šimtai tūkstančių biuletenių padėjo perrinkimo siekiančiam šalies vadovui išsiveržti į priekį.

Laikraštis citavo neįvardytus aukštus Vakarų šalių ir Afganistano pareigūnus, kurie nurodė, kad apie 800 tokių fiktyvių rinkimų apylinkių egzistavo tik popieriuje.

Vietos darbuotojai pranešė, kad iš tokių apylinkių gauta šimtai, o kai kada – tūkstančiai balsų už H.Karzai, rašo „The New York Times.“

„Manome, kad apie 15 proc. balsavimo apylinkių nebuvo atsidariusios rinkimų dieną, – dienraštis citavo vieną aukštą Vakarų šalies diplomatą. – Tačiau jos vis tiek pranešė apie tūkstančius balsų, atiduotų už Karzai.“

„Karzai šalininkai taip pat kontroliavo apie 800 teisėtų balsavimo centrų ir pasinaudojo jais, klaidingai pranešę apie dešimtis tūkstančių papildomų balsų už prezidentą“, – nurodoma „The New York Times“ straipsnyje.

Kai kuriose provincijose už H.Karzai atiduota tikriausiai net dešimteriopai daugiau balsų, negu tose provincijose iš tikrųjų balsavo žmonių, pabrėžė dienraštis.

Sekmadienį Afganistane paskelbtais daliniais rezultatais, gautus suskaičiavus balsus iš 75 proc. rinkimų apylinkių, aiškiai pirmauja H.Karzai, kuris kol kas turi 48,6 proc. balsų.

Iš 4,3 mln. galiojančių balsų H.Karzai gavo 2,08 mln., o buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah – 1,36 mln. (31,7 proc.), per spaudos konferenciją paskelbė Nepriklausomos rinkimų komisijos pareigūnas Daudas Ali Najafi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius