Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano Talibanas paskelbė trijų dienų paliaubas Id al Fitro šventei

Po istorinio susitarimo su JAV ir mėnesius trukusių kruvinų kovų su Afganistano pajėgomis Talibanas netikėtai paskelbė sekmadienį prasidedančias trijų dienų paliaubas religinei Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventei, užbaigiančiai musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną.
Afganistaniečiai mečetėje
Afganistaniečiai mečetėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies prezidentas Ashrafas Ghani iškart pasveikino talibų pasiūlymą ir įsakė savo pajėgoms taip pat laikytis paliaubų, o JAV pasiuntinys Afganistane šį susitarimą pavadino „reikšminga proga“.

A.Ghani sekmadienį Id al Fitro proga kreipdamasis į šalies gyventojus pažadėjo paspartinti Talibano kalinių paleidimą: „Kaip atsakinga vyriausybė žengiame dar vieną žingsnį į priekį: skelbiu, kad paspartinsiu Talibano kalinių paleidimą.“

Prezidentas taip pat paragino kovotojus tęsti laikomų afganų saugumo pajėgų narių paleidimą.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškime socialinėje žiniasklaidoje sakė, kad talibų „vadovybė nurodė visiems Islamo emyrato (Afganistano) mudžahidams imtis specialių priemonių dėl tėvynainių saugumo ir niekur nevykdyti jokių puolamųjų operacijų prieš priešą“.

Pareiškime dėl karo veiksmų sustabdymo „trims Ido dienoms“ sakoma, kad Talibano kovotojams nurodyta neiti į vyriausybės kontroliuojamus rajonus ir kad Kabulo pajėgoms neleidžiama eiti į talibų kontroliuojamas teritorijas.

Nuo JAV invazijos 2001 metais yra buvusi tik viena kita kovų pauzė: netikėtas trijų dienų ugnies nutraukimas tarp Talibano ir Kabulo per Id al Fitro šventę 2018 metais. Tuomet nutraukti ugnį paragino A.Ghani, o sukilėliai su tuo sutiko.

Į tą trumpą atokvėpį nuo kovų afganai reagavo džiaugsmingai. Talibano kovotojai, saugumo pajėgų nariai ir civiliai glėbesčiavosi, dalijosi ledais ir pozavo asmenukėms. Anksčiau tokios scenos būdavo neįsivaizduojamos.

A.Ghani šeštadienį greit sutiko su Talibano ugnies nutraukimo pasiūlymu. „Sveikinu Talibano ugnies nutraukimo paskelbimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

„Kaip vyriausiasis pajėgų vadas nurodžiau Afganistano nacionalinėms gynybos ir saugumo pajėgoms laikytis trijų dienų paliaubų ir tik gintis, jei būtų užpultos“, – sakė prezidentas.

Apie paliaubas paskelbta kelios dienos po to, kai Talibano lyderis Haibatullah Akhundzada paragino Vašingtoną nepraleisti progos, kurią suteikė vasarį pasirašytas talibų susitarimas su JAV, sudaręs sąlygas išvesti iš Afganistano užsienio pajėgas.

„Islamo emyratas įsipareigojęs laikytis su amerikiečiais pasirašyto susitarimo ir ragina kitą sutarties šalį gerbti savo įsipareigojimus ir neleisti, kad ši svarbi galimybė būtų iššvaistyta“, – sakė Talibano lyderis viename iš retų savo pareiškimų.

Prieš JAV ir Talibano susitarimo pasirašymą vyko vadinamasis smurto mažinimas, bet oficialaus ugnies nutraukimo nebuvo.

JAV specialusis atstovas Afganistanui Zalmay Khalilzadas, kuris tarpininkavo sudarant šį susitarimą, šeštadienį tviteryje parašė, kad Vašingtonas sveikina „Talibano sprendimą laikytis ugnies nutraukimo per Idą ir, taip pat, Afganistano vyriausybės atsakomąjį pranešimą apie jos nutraukiamą ugnį“.

Jis paragino Talibaną toliau laikytis susitarimo ir pavadino šią pauzę „reikšminga proga, kurios nederėtų praleisti“. Pasak jo, JAV „atliks savo darbo dalį, kad padėtų“.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat sveikino ugnies nutraukimą ir ragino visas šalis „pasinaudoti šia taikos proga visų afganistaniečių labui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius