Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Afganų centruose sulaikytiesiems sistemingai taikomi kankinimai, sako JT

Jungtinės Tautos (JT) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje teigia, kad kai kuriuose afganų žvalgybos centruose sulaikytiems asmenims sistemingai taikomi kankinimai ir kad tarp nukentėjusiųjų esama ir vaikų.
Kalėjimas
Kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Blogas elgimasis ir pagarbos deramam procesui stoka ilgą laiką iš dalies kurstė nepasitikėjimą vyriausybe ir jau 10 metų trunkantį Talibano sukilimą, sakoma ataskaitoje, kurioje pažymima, kad kankinimai yra nusikaltimas ir pagal Afganistano, ir pagal tarptautinę teisę.

JT misija Afganistane pranešė turinti „įtikinamų įrodymų“, kad afganų žvalgybos pareigūnai penkiuose centruose „sistemingai kankino sulaikytuosius siekdami išgauti prisipažinimus ir informaciją“.

Be to, yra įtikimų įtarimų, kad sulaikytieji būdavo kankinami ir dviejuose kituose Nacionalinio saugumo valdybos (NSV) centruose.

JT pažymi, kad kankinimų naudojimas nėra NSV ar vyriausybės politika, ir sveikina tai, kad tyrėjai galėjo visiškai laisvai susitikti su sulaikytais asmenimis.

Ataskaitos priede ši žvalgybos tarnyba teigia: „Tokių kankinimo metodų, kaip elektros šokas, grasinimai išžaginti, lytinių organų sukimas ir pan., NSV absoliučiai nėra“.

Ataskaitoje pateikiamos išvados yra grindžiamos pokalbiais su 379 iki teismo sulaikytais asmenimis ir nuteistais kaliniais 47-iuose centruose visoje šalyje, nurodė JT ir pridūrė, kad tie pokalbiai vyko nuo 2010 metų spalio iki 2011 metų rugpjūčio.

Ataskaitoje nurodoma, kad 46 proc. tų 273 apklaustų sulaikytųjų, kuriuos laikė NSV, „patyrė tokių tardymo metodų, ... kaip kankinimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius