-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganų vyriausybė ir Talibanas susitarė dėl taikos derybų taisyklių

Afganistano vyriausybė ir Talibanas išsprendė pagrindinius klausimus, dėl kurių ne vieną mėnesį buksavo taikos derybos, todėl procesas dabar gali pajudėti iš aklavietės, penktadienį pranešė keli šaltiniai.
Ashrafas Ghani 
Ashrafas Ghani  / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Derybos prasidėjo rugsėjo 12 dieną Kataro sostinėje Dohoje, tačiau beveik iškart įstrigo kilus nesutarimų dėl darbotvarkės, diskusijų formato ir religinių interpretacijų.

Tačiau panašu, kad kelias dienas kuluaruose diskutavusiems derybininkams pavyko susitarti dėl visaverčio dialogo pradžios.

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga Pakistane veikiantis aukšto rango Talibano lyderis pareiškė naujienų agentūrai AFP, kad padaryta „pakankamai pažangos“.

„Priartėjome prie paskelbimo apie formalias derybas ir prie jų pradžios“, – pažymėjo jis.

„Netrukus bus paskelbtas bendras pareiškimas“, – pridūrė talibų lyderis, nurodęs, kad dialogas gali būti užmegztas jau artimiausiomis dienomis.

Antras šaltinis Talibane patvirtino, kad abi šalys susitarė dėl pagrindinių taisyklių, leisiančių joms pradėti oficialias derybas. Trečias šaltinis, artimas sukilėliams, taip pat patvirtino tokius planus.

Tuo metu su derybų eiga susipažinęs afganų pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad abi komandos jau išsprendė kelis ginčytinus klausimus ir paruošė dirvą derybų pradžiai.

Anot pareigūno, keli Afganistano vyriausybės derybų grupės nariai neseniai sugrįžo į Kabulą galutinių konsultacijų, po kurių, kaip tikimasi, prezidentas Ashrafas Ghani ir Kabulo taikos pastangoms vadovaujantis Abdullah Abdullah praneš apie proveržį.

Talibanas ir Afganistano vyriausybė lig šiol negalėjo susitarti, kaip reikėtų spręsti du pagrindinius klausimus.

Talibai – griežtosios linijos sunitai – reikalauja, kad būtų laikomasi sunitų jurispundencijos hanafitų mokyklos principų, tačiau vyriausybės derybininkai teigia, kad jais gali būti pasinaudota hazarams, kurių dauguma yra šiitai, ir kitoms mažumoms diskriminuoti.

Ne ką mažiau ginčų kėlė ir klausimas, kaip JAV ir Talibano sudaryta sutartis formuos būsimą taikos susitarimą ir kaip jis bus pavadintas.

Dohos taikos derybos prasidėjo Talibanui ir Vašingtonui vasarį pasirašius susitarimą. JAV tuomet įsipareigojo išvesti iš Afganistano visas užsienio pajėgas mainais į saugumo garantijas ir talibų pažadą pradėti derybas.

Nors derybos buvo inicijuotos, visame Afganistane suintensyvėjo smurtas, sukilėliams vis dažniau puolant afganų saugumo pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius