Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganų žudynėms vadovavęs JAV karys kalės iki gyvos galvos

JAV kariškis, vadovavęs armijos daliniui, savavališkai žudžiusiam civilius afganus, kad įbaugintų kitus, ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, kai karinis teismas pripažino jį kaltu dėl trijų nužudymų.

Penkių narių komisija pripažino vyresnįjį puskarininkį Calviną Gibbsą kaltu, baigiant savaitę trukusį karo tribunolo procesą. Nutartyje nurodoma, kad šis nuosprendis galės būti peržiūrėtas ne anksčiau nei po dešimties metų.

C.Gibbsas buvo nuteistas pagal iš viso 15 kaltinimų, įskaitant sąmoningą trijų žmonių nužudymą Afganistano pietuose pernai nuo sausio iki gegužės.

Prokurorai teigė, kad C.Gibbsas vadovavo savavaldžiavusiai karių grupei, kuri rinkdavo savo aukų kūno dalis kaip šiurpius karo trofėjus.

Trys šio dalinio nariai jau anksčiau padarė pareiškimus dėl kaltės pripažinimo, kilus skandalui, kuris galėjo užtraukti JAV kariuomenei ne mažesnę nešlovę nei 2004 metais paviešinti faktai apie smurtą ir tyčiojimąsi iš kalinių Abu Graibo kalėjime Irake.

Prokurorai reikalavo, kad C.Gibbsui nebūtų suteikta teisė peržiūrėti nuosprendį, primindami, kad šis karys civilius afganus vadino laukiniais.

„Štai čia yra laukinis, – pareiškė majoras Dre LeBlancas, rodydamas į C.Gibbsą. – Puskarininkis Gibbsas yra laukinis.“

Tačiau jo advokatas Philas Stackhouse'as prašė teisėjų skiriant nuosprendį atsižvelgti, kad C.Gibbsas turi žmoną Chelsy ir mažametį sūnų Calviną Jr. Jis taip pat argumentavo, kad puskarininkis nepriekaištingai elgėsi 547 dienas, kurias jis jau išbuvo kalėjime.

Trečiadienį sakydamas baigiamąją kalbą, prokuroras Robertas Stelle'as atmetė C.Gibbso argumentus, jog jis su savo kariais afganus žudė, atsakydami į išpuolį.

„Ši byla susijusi su išdavyste, didžiausia išdavyste. (C.Gibbsas) išdavė savo bendražygius, savo dalinį. Ant jo krūtinės puikavosi jo šalies vėliava, todėl jis, būdamas už tūkstančių mylių nuo namų, išdavė savo šalį“, – sakė R.Stelle’as.

C.Gibbsass buvo kaltinamas organizuodavęs žudymus, padėdavęs ginklų prie nukautų civilių lavonų, kad atrodytų, jog šie žmonės buvo kovotojai, taip pat nupjaudavo aukoms piršus ir išlupdavo dantis, o šiais trofėjais girdavosi kitiems kariams.

Šis karo tribunolo procesas prasidėjo praeitą savaitę, o penktadienį netikėtai pasisakęs C.Gibbsas tvirtino, kad jo dalinys dalyvavo tikruose susirėmimuose, nors pripažino, kad rinkdavo nužudytų afganų pirštus ir dantis.

C.Gibbsas buvo nuteistas pagal iš viso 15 kaltinimų, įskaitant sąmoningą trijų žmonių nužudymą Afganistano pietuose

„Man tai buvo panašu į savo nušauto elnio ragų laikymą... Tenka prisitaikyti prie darbo, kurį atlieki“, – aiškino jis.

Karinis prokuroras atmetė šiuos argumentus, sakydamas baigiamąją kalbą, kuri truko ilgiau nei valandą. Šis procesas vyko į pietus nuo Siatlo esančioje Lewiso-McChordo jungtinėje bazėje, kurioje dislokuojama JAV Armijos 5-oji „Stryker“ brigada.

„Mėginimas pateikti šiuos veiksmus kaip teisėtus buvo plano dalis“, – pabrėžė R.Stelle’as, vadindamas C.Gibbso pasiteisinimus fundamentaliai neįtikinamais.

C.Gibbso advokatas mėgino kurstyti abejones dėl eilinio Jeremy Morlocko ir dviejų kitų žudynes vykdžiusios karių grupės narių, kuriems buvo skirtos švelnesnės bausmės mainais į pareiškimus dėl kaltės pripažinimo ir sutikimą liudyti prieš C.Gibbsą.

Be to, advokatas Ph.Stackhouse'as ilgiau nei dvi valandas kalbėjo apie neatitikimus parodymuose, mėgindamas palenkti teisėjus.

Tačiau R.Stelle’as pareiškė, jog kaltinimai, esą J.Morlockas ir kiti šio dalinio nariai siekė padaryti kaltės pripažinimo pareiškimus dėl žudymų, kad pagrindinė kaltė tektų C.Gibbsui, yra „patentuotai absurdiški“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius