Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikoje gyvena apie 200 nežinomų milijardierių

Afrikos žemyne gyvena dešimtys nepaprastai turtingų žmonių, tačiau dėl šešėlinės ekonomikos jų pavardės dažnai lieka nežinomos. Griežtėjantys įstatymai, manoma, juos privers išlįsti į viešumą, skelbia welt.de.
Turtingiausio Afrikoje verslininko, Aliko Dangotes bendrovė prekiauja cementu, miltais, cukrumi.
Turtingiausio Afrikoje verslininko, Aliko Dangotes bendrovė prekiauja cementu, miltais, cukrumi. / Reuters/Scanpix nuotr.
Temos: 1 Afrika

Badaujantys vaikai, sausros ir smurtas – dažniausiai tokios naujienos atkeliauja iš Afrikos. Tačiau žemyne apstu ir turtingų žmonių. „Templeton“ rinkos fondų Londone duomenimis, Afrikoje gyvena apie 200 „paslėptų“ milijardierių, kurių pavardės ateityje gali iškilti į viešumą.

„Yra daug paslėpto turto. Šešėlinė ekonomika yra labai didelė. Girdime tik apie Aliko Dangotė, bet yra ir daugiau panašius piniginius išteklius valdančių afrikiečių“, – sako fondo vadybininkas Markas Mobiusas. 

Aliko Dangotė yra laikomas turtingiausiu afrikiečiu. Vien šiemet savo turtą jis padidino trimis milijardais dolerių iki 13 mlrd. Tokius duomenis pateikia „Bloomberg“. Verslininkas, kaip teigiama, pajamų gauna ir iš kylančios Afrikos ekonomikos. A.Dangote uždirba iš prekybos biržoje, jo įkurta „Dangote group“ rinkai siūlo cementą, cukrų, miltus, druską. 

Iš Nigerijos kilęs A.Dangotė žiniaskladai yra pasakojęs, kad nuo vaikystės mėgo prekiauti. Namuose jis iš cukraus gamindavo saldėsius ir juos parduodavo kitiems vaikams. Šiomis dienomis jis teigia „verdantis“ cementą, milijonus tonų kasmet. Verslumo įgūdžiai jam padėjo tapti turtingiausiu Afrikos žmogumi. Cemento gamyklos atidarytos ir Senegale, ir Etiopijoje, Pietų Afrikoje. Jis svajoja turėti didžiausią cemento gamyklą planetoje. A.Dangotė užsimena, kad 2015 metais jo įkurta pramonės imperija bus verta 15 milijardų dolerių.

Prognozuojama, kad Afrikos ekonomika per ateinančius penkerius metus augs vidutiniškai po 6 proc. kasmet. Tokius duomenis skelbia reitingų agentūra „Moody‘s.

M.Mobiuso teigimu, dauguma turtingų afrikiečių, kitaip nei minėtas A.Dangotė, viešai biržose neprekiauja.
„Akivaizdu, kad šie turtingi žmonės kada nors pradės tai daryti, norės įteisinti savo turtus“, – sako M.Mobiusas.

Teigiama, kad daugelis turtingų afrikiečių jau pabėgo į Londoną ar kitas šalis, tačiau išsaugoti savo didelį turtą jiems vis sunkiau. Siekiant sumažinti korupciją, daugelyje šalių įteisinama vis daugiau legalių kovos priemonių.

Reuters/Scanpix nuotr./Aliko Dangote
Reuters/Scanpix nuotr./Aliko Dangote

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius