-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikos gyventojai Ebolos viruso įbaugintiems turistams: nebijokite, jis apėmęs ne visą žemyną

Svarbiausia – kuo daugiau žinoti apie Ebolos virusą ir stengtis užkirsti jam kelią, o ne bijoti ne tik šio mirtino užkrato, bet ir apskritai keliauti į Afriką. Virusas plinta Vakarų Afrikoje – už tūkstančių kilometrų nuo turistų pamėgtos rytinės žemyno dalies, europiečiams primena šio regiono gyventojai.
Patikrinimas Kenijos oro uoste nuo Ebola viruso
Patikrinimas oro uoste nuo Ebola viruso / Martino Hanzelio / “Ringier Axel Springer Slovakia” nuotr.

„Afrika nėra viena šalis. Žemyne yra 54 valstybės. Nuo Liberijos iki Ugandos – 7 tūkst. km. Ebola virusas plinta tik Vakarų Afrikoje. Rytų, Pietų, Centrinė Afrika yra saugi“, – portalui 15min.lt sakė Ugandoje gyvenantis Frederickas Womakuyu.

Pašnekovo manymu, kituose žemynuose gyvenantys žmonės, jei jie galvoja, kad virusas apėmęs visą Afriką, yra tiesiog kvaili. Anot F.Womakuyu, reikia teikti kaip įmanoma daugiau informacijos apie šią ligą, kad žmonės nebijotų be pagrindo, bet kartu žinotų, kaip apsisaugoti.

„Ebolos virusas yra tikras ir labai rimtas virusas, – pažymėjo Emmanuelis Lemisas. – Reikia imtis būtinų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias jo plitimui. Pavyzdžiui, oro uostuose reikia tikrinti keleivius. o, radus ligos požymių, juos izoliuoti. Tuo tarpu keliautojai turi pasirinkti informacijos apie šalį, į kurią rengiasi keliauti, imtis apsaugos priemonių, bet nebijoti kelionių vien dėl šios ligos protrūkio.“

Eglės Digrytės nuotr./Emmanuelis Lemisas
Eglės Digrytės nuotr./Emmanuelis Lemisas

Afrika nėra viena šalis. Žemyne yra 54 valstybės. Nuo Liberijos iki Ugandos – 7 tūkst. km. Ebola virusas plinta tik Vakarų Afrikoje. Rytų, Pietų, Centrinė Afrika yra saugi.

Pasak E.Lemiso, jo šalies vyriausybė teikia nemažai informacijos apie Ebolos virusą, o susirengusiems keliauti į Vakarų Afriką pataria susilaikyti nuo nebūtinų viešnagių.

Tiesa, pašnekovas teigė nematęs informacijos, kad dėl to jau būtų sumažėję turistų užsieniečių pamėgtose Rytų Afrikos šalyse – Ugandoje, Kenijoje, Tanzanijoje.

Jo žodžius patvirtina iš Amsterdamo į Nairobį skridusiame lėktuve matytas vaizdas. Iš daugiau nei 300 keleivių gal keturi penktadaliai atrodė esantys turistai. Nusileidus kai kuriems lėktuvams, jų keleivius pasitiko baltai apsirengę darbuotojai ir patikrino dėl Ebola viruso. Taip nutiko pažįstamam žurnalistui slovakui Martinui Hanzeliui, kuris atskrido per Egiptą. Man nieko panašaus neteko patirti, tik atstovėti ilgą eilę prie migracijos pareigūnų.

F.Womakuyu prisiminė, kad Ugandoje buvo du Ebolos viruso proveržiai. Sykį jam teko prie vieno stalo sėdėti ir bendrauti su užsikrėtusiu mediku. Kitą dieną gydytojas mirė. F.Womakuyu darbe net buvo apmokytas, kaip elgtis per viruso protrūkį: nesiglebėsčiuoti su kitais, nevalgyti iš kitų žmonių naudotų indų.

„Reikia kaip įmanoma daugiau informacijos, – aiškino jis. – Reikia informacijos, kas iš tiesų sukelia ligą. Negali užsikrėsti per kosėjimą – virusas neplinta oru. Galima užsikrėsti tik dalinantis drabužiais, spaudžiant rankas, per seksą. Girdėjau, kad Pietų Korėjoje net saugomasi, kad ten gyvenantys afrikiečiai nesilankytų restoranuose – taip visko jie bijo.“

Pirmoji Ebolos viruso auka buvo užregistruota vasarį Gvinėjoje. Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje nuo jo jau mirė per 2,2 tūkst. žmonių. Ebola virusas itin pavojingas – paprastai miršta didžioji dauguma juo užsikrėtusių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius