Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Airiai pritaria Lisabonos sutarčiai

Naujos apklausos rezultatai rodo, kad dauguma Airijos balsuotojų gali paremti Lisabonos sutartį antrajame referendume, kurį planuojama surengti šiais metais, praneša nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobserver.
Dublinas
Dublinas / Evelinos Butkutės nuotr.
Temos: 2 Airiai Lisabona

Laikraščiui „Sunday Independent“ ir viešosios nuomonės tyrimo kompanijai „Quantum Research“ apklausus 500 žmonių paaiškėjo, kad 55 proc. respondentų nurodė esantys linkę balsuoti už sutartį, 37 proc. buvo prieš ją nusistatę, o 15 proc. sakė esantys neapsisprendę.

Sprendžiant iš šių rezultatų, palankumas Lisabonos sutarčiai padidėjo 16 proc., palyginti su gruodį to paties laikraščio surengta apklausa. Ketinančių balsuoti prieš šį dokumentą sumažėjo 7 procentais.

Ši apklausa surengta Europos Sąjungos (ES) lyderiams gruodį sutarus suteikti Airijai garantijas, kad Lisabonos sutartis nepaveiks kai kurių sričių, tokių kaip mokesčiai arba šalių neutralumas.

Palankumas Lisabonos sutarčiai padidėjo 16 proc., palyginti su gruodį to paties laikraščio surengta apklausa.

Tikėtina, kad vienas iš nuotaikų permainą Airijoje nulėmusių veiksnių buvo blogėjanti šalies ekonomikos padėtis. Daugelis gyventojų iki šiol sukrėsti ir pasipiktinę dėl praeitą savaitę kompiuterinės įrangos kompanijos „Dell“ paskelbto sprendimo, jog 1 900 darbo vietų iš Limerike įsikūrusios gamyklos perkeliama į Lenkiją.

Apklausa taip pat rodo, kad premjero Briano Coweno vyriausybės populiarumas smarkiai sumažėjo, tačiau atitinkamai išaugo parama opozicijos partijoms, ypač leiboristų lyderiui Eamonui Gilmore'ui.

Pasak Airijos statistikos departamento, nedarbas šalyje nuo lapkričio padidėjo 0,5 proc. ir šiuo metu yra 8,3 proc.

Tikėtina, kad nedarbas per artimiausius mėnesius dar labiau išaugs, o viena iš stambiausių šalies kompanijų „Waterford Wedgewood“ praeitą savaitę paprašė skirti jai bankroto administratorius.

Kita vertus, Lisabonos sutartį kritikuojančios partijos „Libertas“ vadovas Declanas Ganley savaitgalį patyrė skaudų smūgį Prahoje, kai nutrūko derybos dėl pasiūlymo įsteigti Čekijoje šios partijos padalinį, kuris keltų savo kandidatus į Europos Parlamentą.

Su D.Ganley taręsis Petras Machas, pirmadienį planuoja Čekijos sostinėje įkurti Laisvųjų piliečių partiją, kuri taip pat pasisakys prieš Lisabonos sutartį.

Ekonomistas P.Machas, palaikantis glaudžius ryšius su euroskeptiškų pažiūrų Čekijos prezidentu Vaclavu Klausu, sakė norintis sutelkti dėmesį į nacionalinę, o ne ES politiką.

„Mėginau jam (D.Ganley) paaiškinti, kad partijų steigimas skiriasi nuo kompanijų kūrimo. Steigdamas įmonę jis gali pritraukti investuotojų ir tapti pagrindiniu akcininku. Politinėse partijose tvarka kitokia“, – Čekijos politikas sakė dienraščiui „Irish Times“.

Tačiau D.Ganley, kuris prieš birželį vykusį Airijos referendumą surengė sėkmingą prieš Lisabonos sutartį nukreiptą agitacinę kampaniją, pareiškė neatsisakysiantis planų įsteigti „Libertas“ padalinį Čekijoje.

„Machas yra euroskeptikas, o aš ne“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje