-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airija laukia rezultatų po istorinio referendumo dėl tos pačios lyties santuokų

Airija šeštadienį laukia balsų skaičiavimo rezultatų po istorinio referendumo, galinčio atverti kelią homoseksualių porų santuokoms; tokio sprendimo šalininkai, nusiteikę optimistiškai, bet neramiai, susirinks prie Dublino pilies išklausyti pranešimo.
Airijoje istorinis referendumas dėl tos pačios lyties santuokų
Airijoje vyko istorinis referendumas dėl tos pačios lyties santuokų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Balsų skaičiavimas 43 šalies rinkimų apygardose prasidės 9 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku; iš mažiausių apygardų rezultatų tikimasi sulaukti jau apie vidurdienį, o iš visos šalies – turėtų paaiškėti popietę.

Apie 3,2 mln. žmonių turėjo teisę dalyvauti penktadienį vykusiame referendume. Pranešimai rodo, kad aktyvumas buvo didesnis negu tikėtasi, bylojantis apie aistras, kurias išprovokavo šis klausimas.

Jeigu vienalyčių santuokų įteisinimui būtų pritarta, tai Airija taptų pirmąja šalimi, kuri įgyvendintų tokią reformą pagal plebiscito rezultatus

Jeigu būtų pritarta pasiūlymui įteisinti vienalytes santuokas, tai būtų sukrečiantis pokytis gilias katalikybės tradicijas turinčioje šalyje, kurioje homoseksualumas nelaikomas baudžiamuoju nusikaltimu tik nuo 1993 metų ir tebedraudžiama daryti abortus – išskyrus atvejus, kai kyla pavojus motinos gyvybei.

Apklausos rodo, kad „Taip“ stovykla gali tikėtis svarios pergalės. Vis dėlto pokyčių šalininkai baiminasi didelio konservatyvaus „tyliųjų“ bloko, kurį sudaro homoseksualioms santuokoms nepritariantys piliečiai, daugiausia kaimų gyventojai ir senyvo amžiaus žmonės, kurie nebuvo aktyvūs per pasiruošimą referendumui.

Valstybinis transliuotojas RTE nurodė, kad balsavietėse fiksuotas didesnis aktyvumas negu įprasta per referendumus. Kai kuriuose miestuose, tarp jų Dubline, Limerike ir Voterforde, balsuotojų aktyvumas galbūt siekė 60 procentų.

Palyginimui, kai per nesėkmingą 2013 metų referendumą buvo siūloma panaikinti parlamento aukštuosius rūmus, šalyje balsavo tik 39 proc. balso teisę turinčių žmonių.

Pasak RTE, visoje šalyje balsavo daug jaunų rinkėjų; aktyviausiu balsavimo metu, anksti ryte ir vėlai vakare, prie kai kurių balsaviečių buvo nutįsusios ilgos eilės.

Apie 3,2 mln. žmonių turėjo teisę dalyvauti penktadienį vykusiame referendume

Reaguodama į didelį susidomėjimą šiuo referendumu, vyriausybė paskelbė atidarysianti Dublino pilies kiemą, kuriame gali tilpti 2 000 žmonių ir kur bus galima išklausyti oficialaus rezultatų paskelbimo.

Airijoje penktadienį balsuota dėl klausimo, ar turėtų būti įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Referendumo dalyvių prašyta atsakyti, ar Airijos konstitucija turi būti papildyta sakiniu: „Santuoka gali būti sudaryta pagal įstatymus dviejų asmenų, neatsižvelgiant į jų lytį.“

„Istorijos, kurių prisiklausiau per kelerius pastaruosius metus iš paprastų žmonių, dirbančių įprastą darbą, našta ir spaudimas, kuriuos jie patiria, gyvendami šešėliuose, – visa tai gali būti pašalinta penktadienį balsuojant „Taip“, – šią savaitę sakė premjeras Enda Kenny. – Užtikrinsime, kad su žmonėmis būtų elgiamasi vienodai, kad ir ką jie mylėtų“.

Jeigu vienalyčių santuokų įteisinimui būtų pritarta, tai Airija taptų pirmąja šalimi, kuri įgyvendintų tokią reformą pagal plebiscito rezultatus.

Visos pagrindinės Airijos politinės partijos, tarp jų konservatoriai, taip pat palaiko pasiūlymą pakeisti santuokos apibrėžimą šalies konstitucijai. Naujausios apklausos taip pat rodė, kad pataisos šalininkų stovykla yra didesnė.

Iki šiol 18 šalių, iš jų 13 – Europoje, yra įteisinusios gėjų santuokas arba ketina tai artimiausiu laiku padaryti. Tuo tarpu kaimyninėje Šiaurės Airijoje gėjų santuokos yra draudžiamos, nors jos yra įteisintos likusioje Didžiosios Britanijos dalyje.

Panašūs referendumai anksčiau buvo surengti Kroatijoje ir Slovėnijoje, bet abiem atvejais piliečiai atmetė pasiūlymus įteisinti vienalyčių porų santuokas. Vis dėlto Slovėnijoje vienalytės santuokos kovą buvo įteisintos parlamento sprendimu.

Jeigu Airijoje per referendumą būtų pritarta konstitucijos pataisai, parlamentas vėliau dar turėtų atitinkamai pataisyti kitus įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius