Airija planuoja uždaryti savo ambasadą Vatikane po ginčo dėl kunigų pedofilijos skandalo

Airija ketvirtadienį pareiškė uždarysianti savo ambasadą Vatikane, vykdydama diplomatinės misijos pertvarkymą, tačiau šį žingsnį iš dalies galėjo nulemti anksčiau šiais metais kilęs ginčas su Šventuoju Sostu dėl Airijoje katalikų dvasininkų vykdytos lytinės prievartos prieš vaikus.
Vatikanas
Vatikanas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Su didžiausiu apgailestavimu ir nenoru buvo nuspręsta uždaryti Airijos ambasadą prie Šventojo Sosto“, – nurodoma Airijos URM pranešime.

Užsienio reikalų ministras Eamonas Gilmore'as sakė, kad šis žingsnis nesusijęs su Dublino ir Vatikano ginču, kuris įsiplieskė dėl liepą paskelbtos ataskaitos apie ilgai trukusį vaikų lytinį išnaudojimą Kloino vyskupijoje.

Pasak ministro, ambasadą buvo nuspręsta uždaryti taupant lėšas.

„Labai apgailestauju, kad dėl finansinių sunkumų, kuriuos šalis patiria šiuo metu, turime sumažinti užsienyje veikiančių misijų skaičių, įskaitant misiją Vatikane“, – E.Gilmore'as sakė valstybiniam radijui RTE.

URM pranešime nurodoma, kad „vyriausybė mano, jog Airijos interesams prie Šventojo Sosto gali pakankamai atstovauti nereziduojantis ambasadorius“.

Airijos Katalikų Bažnyčios vadovas kardinolas Seanas Brady sakė esantis „labai nusivylęs“ dėl šio sprendimo, apie kurį jis buvo informuotas per pokalbį telefonu su E.Gilmore’u anksčiau ketvirtadienį.

Airijos Katalikų Bažnyčios vadovas kardinolas Seanas Brady sakė esantis „labai nusivylęs“ dėl šio sprendimo.

Vatikanas atkreipė dėmesį į Airijos sprendimą ir savo pranešime pažymėjo: „Svarbiausi yra diplomatiniai santykiai tarp Šventojo Sosto ir kitų valstybių, o Airijos atveju dėl jų nekyla klausimų.“

Airijos URM taip pat paskelbė uždaranti savo ambasadą Irane ir atstovybę Rytų Timore, nurodydama, kad šis pertvarkymas taip pat atliekamas siekiant sutaupyti lėšų per finansų krizę.

Airija, kurioje dauguma gyventojų yra katalikai, tradiciškai palaikė glaudžius ryšius su Vatikanu, o jos ambasada prie Šventojo Sosto buvo atidaryta 1929 metais. Tačiau Dublino ir Vatikano santykiai anksčiau šiais metais labai pablogėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius