-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos po atkaklių visuotinių rinkimų laukia chaotiškos derybos dėl koalicijos

Airijos politikų laukia chaotiškos derybos dėl naujos vyriausybės suformavimo, nes balsavusiųjų apklausos rodo, kad parlamento rinkimuose trys didžiausios partijos surinko maždaug po tiek pat balsų.
Rinkimai Airijoje
Rinkimai Airijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Airijos pareigūnai sekmadienį pradėjo skaičiuoti visuotinių rinkimų balsus ir prognozuojama, kad premjero Leo Varadkaro partija atsidurs beprecedentėje padėtyje, kai turės po lygiai balsų su kitomis dviem partijomis, įskaitant pozicijas pagerinusius respublikonus „Sinn Fein“.

Šeštadienį įvykusių rinkimų balsų skaičiavimas prasidėjo 9 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku, po balsavusiųjų apklausų, rodančių, kad L.Varadkaro „Fine Gael“, partija „Fianna Fail“ ir „Sinn Fein“ per šeštadienio rinkimus gavo po 22 proc. pirmojo pasirinkimo balsų.

Galutinių rezultatų laukiama po dviejų dienų, o tuo tarpu analitikai prognozuoja, kad vienokia ar kitokia koalicinė vyriausybė yra neišvengiama.

Nepaisant sociologinių tyrimų agentūros „Ipsos MRBI“ atliktos apklausos rezultatų, kurie buvo paskelbti užsidarius rinkimų apylinkėms šeštadienį 22 val. vietos (sekmadienį, 0 val. Lietuvos) laiku, manoma, kad „Sinn Fein“ pozicijos yra silpnesnės nei dviejų jos varžovių.

Nors „Sinn Fein“ pirmauja viešosios nuomonės apklausose, ji iškėlė tik 42 kandidatus. Net jei būtų išrinkti visi šios partijos kandidatai, jų nepakaktų daugumos vyriausybei suformuoti.

Airijos rinkėjai šeštadienį turėjo išrinkti 159 iš 160 parlamento žemųjų Atstovų Rūmų narių.

Dėl Airijos proporcinio atstovavimo sistemos „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“, iškėlusios daug kandidatų, suskaičiavus antrojo pasirinkimo balsus tikriausiai gaus daugiau vietų parlamente.

„Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ vengė kairiosios „Sinn Fein“ dėl jos ryšių su Airijos respublikonų armija (IRA), kuri nusiginklavo pagal taikos susitarimą.

Tačiau Jonathanas Evershedas iš Airijos nacionalinio universiteto Korke sakė, kad partijų laukia sunkūs politiniai sprendimai.

„Ir „Fianna Fail“, ir „Fine Gael“ yra atmetusios koaliciją su „Sinn Fein“, bet dabar jaus didelį spaudimą, – naujienų agentūrai AP sakė jis. – Pagal aiškėjančius skaičius nėra kelio,... kuris neapimtų vienokio ar kitokio darbo su „Sinn Fein“.“

2016 metais prireikė 70 dienų naujai koalicinei mažumos vyriausybei suformuoti. Ją „Fine Gael“ suformavo sudariusi susitarimą dėl paramos su savo sena varžove „Fianna Fail“ ir nepriklausomais parlamento nariais.

Dabartinės trijų partijų varžybos yra naujas reiškinys šalyje, kurios vyriausybėse istoriškai dominuodavo „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius