Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos premjeras: „Brexit“ derybose neišspręsta „daug klausimų“

Airijos premjeras Leo Varadkaras trečiadienį sakė neprarandantis vilties, kad Jungtinė Karalystė užsitikrins susitarimą dėl išstojimo iš ES sąlygų, bet pridūrė, kad sparčiai artinantis galutiniam terminui dar lieka neišspręstų klausimų.
Leo Varadkaras
Leo Varadkaras / „Scanpix“/AP nuotr.

„Aš įsitikinęs, kad visos šalys rimtai siekia susitarimo iki šio mėnesio pabaigos, – Dubline sakė jis. – Yra kelias galimo susitarimo link, bet yra daug klausimų, kuriuos dar reikia išspręsti.“

L.Varadkaras kalbėjo Briuselyje iki paskutinės minutės prieš ketvirtadienį ir penktadienį vyksiantį ES viršūnių susitikimą tęsiantis įtemptoms deryboms dėl planuojamo JK išstojimo iš ES spalio 31 dieną.

Svarbi kliūtis jau seniai yra klausimas dėl sienos tarp ES narės Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos po „Brexit“.

Abi šalys nenori, kad vėl atsirastų „kieta“ siena, kuri po 20 taikos metų galėtų vėl įžiebti smurtą tarp airių respublikonų ir JK remiančių junionistų.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier vėliau trečiadienį apie derybų eigą turi informuoti ambasadorius.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas tvirtina, kad jo šalis išstos mėnesio pabaigoje – su sutartimi ar be jos, bet JK įstatymų leidėjai yra pasiryžę siekti dar vieno „Brexit“ atidėjimo, o ne rizikuoti chaotišku išstojimu be susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Londone britų „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay apie derybas nekalbėjo, bet patvirtino, kad vyriausybė laikysis įstatymo, kuriuo reikalaujama prašyti atidėti išstojimą, jei susitarimas nebus pasiektas.

Įstatyme sakoma, kad jei parlamentarai iki spalio 19 dienos nepatvirtins susitarimo, ministras pirmininkas turės paprašyti ES atidėjimo.

„Svarbu, kad išstotume spalio 31 dieną“, – sakė S.Barclay, užsimindamas, kad jei bus pasiektas susitarimas, parlamentarai galėtų jį greitai ratifikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius