Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airių žurnalistas Europarlamente mėgino areštuoti buvusį britų premjerą Tony Blairą

Briuselyje dirbantis airių žurnalistas pirmadienį pamėgino pasinaudodamas pilietinio arešto teise sulaikyti buvusį Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Tony Blairą dėl jo vaidmens prieš septynerius metus surengtoje karinėje invazijoje į Iraką, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė „EUobserver“.
Tony Blairas
Tony Blairas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūros „Inter Press Service“ reporteris Davidas Croninas, taip pat reguliariai rašantis straipsnius apie Europos Sąjungos (ES) reikalus centro kairiosios pakraipos britų dienraščiui "The Guardian", tai pamėgino padaryti vėlyvą pirmadienio popietę T.Blairui lankantis Europos Parlamente, kuri vyko svarstymai apie Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

T.Blairas atvyko į Europarlamentą pasakyti kalbos kaip diplomatinio Artimųjų Rytų taikos tarpininkų ketverto, kurį sudaro ES, Jungtinės Tautos, Rusija ir JAV, specialusis atstovas.

Kaip informuoja „Euobserver“, prie buvusio britų premjero priėjęs D.Croninas uždėjo jam ant peties savo ranką ir pasakė: „Pone Blairai, tai pilietinis areštas“.

Buvęs britų Leiboristų partijos lyderis krūptelėjo, o jo apsaugininkas iš karto nustūmė 38 metų airių žurnalistą.

„Jūs kaltas dėl karo nusikaltimų“, – pareiškė D.Croninas, kuris rengėsi paprašyti T.Blairą vykti drauge su juo į artimiausią policijos nuovadą, kad jam būtų pateikti kaltinimai dėl „agresyvaus karo“ – ginkluotų pajėgų panaudojimo ne savigynos tikslais.

D.Croninas tvirtina, jog buvo pažeista tarptautinė teisė, konkrečiai, Niurnbergo tribunolo suformuoti principai, įtvirtinti Romos statute, kuriuo įkurtas Tarptautinis baudžiamasis teismas, turintis jurisdikciją persekioti už agresijos nusikaltimus.

Ir Belgija, ir Didžioji Britanija yra ratifikavusios Romos statutą, tačiau rengiant šį dokumentą nebuvo sutarta dėl agresijos nusikaltimo apibrėžimo. Statuto dalybės per pirmąjį šių metų pusmetį ketina surengti konferenciją, kurioje tikimasi sutarti dėl galutinio apibrėžimo.

Kaip rašo EUobserver, po incidento D.Croninas nebuvo areštuotas, Europos Parlamento apsaugos darbuotojai nesiėmė prieš jį jokių priemonių ir žurnalistas sutiko savo noru pasišalinti. Kai po maždaug pusvalandžio jis pamėgino vėl patekti į pastatą, jam nebuvo leista užeiti, o apsaugininkai vėliau paprašė jo pateikti žurnalisto pažymėjimą.

Vėliau D.Croninas EUobserver sakė, kad jį įkvėpė garsaus Didžiosios Britanijos žmogaus teisių aktyvisto Peterio Tatchello mėginimai 1999 metais Londone ir 2001–aisiais Briuselyje areštuoti Zimbabvės lyderį Robertą Mugabe.

Jį taip pat paskatino britų rašytojo, "The Guardian" apžvalgininko George'o Monbioto sausį pradėta kampanija.

G.Monbiotas sukūrė tinklalapį arrestblair.org., kuriame siūlomas atlygis už taikias pastangas pritaikyti T.Blairui pilietinį areštą dėl nusikaltimų taikai. Pinigų šiam atlygiui gali skirti bet kuris to pageidaujantis asmuo. Kiekvienam asmeniui, kuris pamėgins areštuoti T.Blairą, žadama skirti ketvirtadalį iki to laiko surinktos sumos.

„Mano pastangų areštuoti T.Blairą motyvas yra mano panieka nusikaltimams, kuriuos jis įvykdė ar padėjo vykdyti Irake, Afganistane, Palestinoje, Libane ir Serbijoje“, – sakė D.Croninas.

„Galimas dalykas, kad vien Irake žuvo milijonas žmonių“, – sakė žurnalistas, remdamasis medicinos žurnale „The Lancet“ pateiktais duomenimis apie karo aukas.

Kaip primena EUobserver, tai buvo jau antras toks mėginimas areštuoti buvusį Britanijos lyderį. Sausį britų taikos aktyvistė Grace McCann pamėgino sulaikyti T.Blairą Londone, kai jis išėjo iš konferencijų centro, kur davė parodymus Johno Chilcoto vadovaujamai komisijai, tiriančiai Britanijos vaidmenį 2003-iųjų invazijoje į Iraką.

D.Croninas sakė, kad jei būtų nuspręsta jam skirti G.Monbioto tinklalapyje žadamą atlygį, jis šiuos pinigus paaukotų labdaros organizacijai Gazos Ruože. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius