Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aiškėja daugiau Kremliaus nusikaltimų: 2008 m. nuodijo naftos gigantės BP vadovą

2008-ųjų vasarą Rusijos saugumo tarnybos lėtai nuodijo pasaulinės naftos gigantės BP vadovą Rusijoje Bobą Dudley. Taip jam buvo siunčiama žinutė, kad metas pasitraukti iš pareigų, laikraščiui „The Telegraph“ atskleidė buvęs įmonės darbuotojas.
Bobas Dudley
Bobas Dudley / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot buvusio kolegos Iljos Zaslavskio, B.Dudley buvo priverstas išvykti iš Maskvos po to, kai kraujo tyrimų rezultatai parodė, esą jis buvo lėtai nuodijamas.

Gandai, kad B.Dudley buvo nuodijamas, pradėjo sklisti 2014 m. – praėjus maždaug šešeriems metams po to, kai jis paliko Rusiją. Nuodijimo metu B.Dudley buvo vienas aukščiausio rango BP vadovų, jis vadovavo itin pelningai Rusijoje įsikūrusiai bendrajai įmonei TNK-BP.

„Scanpix“ nuotr./BP įmonės logotipas
„Scanpix“ nuotr./BP įmonės logotipas

I.Zaslavskio teigimu, Rusijos valdžios pareigūnai B.Dudley ėmė pamažu nuodyti siekdami jo atsikratyti. TNK-BP 4,5 metų dirbęs I.Zaslavskis mano, kad tik Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) turėjo pakankamai žinių ir patirties, kad P.Dudley nuodytų lėtai jo nenužudydama.

TNK-BP vadovas galimai buvo nuodijimas praėjus vos dvejiems metams po to, kai Londone radioaktyviu poloniu buvo nunuodytas Aleksandras Litvinenka. Taip pat likus dešimtmečiui iki pasikėsinimo į buvusį rusų šnipą Sergejų Skripalį Solsberio mieste Anglijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Praėjus penkeriems metams po to, kai B.Dudley išvyko iš Maskvos, TNK-BP buvo parduota valstybinei Rusijos įmonei „Rosneft“. Tuomet BP gavo 12 mlrd. svarų (13,6 mlrd. eurų) vertės vienkartinę išmoką ir 12,5 proc. „Rosneft“ akcijų.

B.Dudley dėl įmonės pardavimo susitarė Rusijoje vykusioje ceremonijoje, į kurią atvyko pats prezidentas Vladimiras Putinas.

Siuntė aiškias žinutes

„Buvo siekiama atsikratyti Bobo Dudley ir maždaug 150 vakariečių vadybininkų“, – sakė I.Zaslavskis, šiuo metu dirbantis Vašingtone įsikūrusiame tyrimų centre „Free Russia Foundation“.

I.Zaslavskis: „Vakariečiai darbuotojai buvo gąsdinami keliais būdais. Jie sekė žmones, įsilauždavo į jų butus. Vienas buvo įspėtas, kad jam nesaugu grįžti į Rusiją.“

„Vakariečiai darbuotojai buvo gąsdinami keliais būdais. Žmonės buvo sekami, įsilauždavo į jų butus. Vienas buvo įspėtas, kad jam nesaugu grįžti į Rusiją“, – pridūrė jis.

„Asmeniškai prieš Dudley ir kitus aukšto rango vadovus jie pradėjo kelti bylas. Tai buvo pirmoji užuomina Dudley, kad jis turėtų pasitraukti. Bet jis to nepadarė. Jis buvo užsispyręs.

Jis manė, kad gali vadovauti bendrovei, kadangi įstatymas buvo jo pusėje. Todėl jis liko Maskvoje. Tai tęsėsi keletą mėnesių, galiausiai jie nusprendė nusiųsti aiškesnę žinutę apnuodydami jo maistą. Akivaizdu, kad niekada negalėsime įrodyti, kas tiksliai jį apnuodijo “, – sakė I.Zaslavskis.

„Buvau girdėjęs apie šiuos kaltinimus, tačiau juos 2016 m. man patvirtino buvęs kolega, artimas Dudley patarėjas. Jis man sakė, kad nuodijimas vyko 2008-ųjų vasarą. Jie mano, kad nuodai buvo dedami į Dudley maistą, galbūt tai darė kažkas iš biuro darbuotojų“, – pridūrė jis.

I.Zaslavskis sakė, kad Jungtinėje Karalystė B.Dudley buvo atlikti išsamūs tyrimai, kurių metu nustatyta, jog buvęs TNK-BP vadovas buvo nuodijamas Rusijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobas Dudley
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobas Dudley

„Man tai patvirtino geras šaltinis, artimas Dudley. Neturiu priežasties tuo abejoti“, – sakė jis.

„BP norėjo atlikti tuos tyrimus todėl, kad Dudley jautėsi apsirgęs. Nežinau simptomų, tačiau žinau, kad jie buvo gana stiprūs, jog keltų jam didelį nerimą. Tai nebuvo eilinis apsinuodijimas maistu. Tai neapsiribojo vienu kartu. Tai vyko savaičių savaites. Iš pradžių jis negalėjo suvokti, kas su juo darosi“, – sakė buvęs B.Dudley kolega.

I.Zaslavskis: „BP norėjo atlikti tuos tyrimus todėl, kad Dudley jautėsi apsirgęs. Nežinau simptomų, tačiau žinau, kad jie buvo gana stiprūs, jog keltų jam didelį nerimą. Tai nebuvo eilinis apsinuodijimas maistu. Tai neapsiribojo vienu kartu. Tai vyko savaičių savaites. Iš pradžių jis negalėjo suvokti, kas su juo darosi.“

„Dudley išvyko iš Rusijos slapta, vos sužinojęs diagnozę. Jis išvyko anksti ryte, staiga. Jis nenuvyko į BP biurą Londoną, o į slaptą vietą kažkur Europoje“, – pridūrė I.Zaslavskis.

Nepasimokė iš A.Litvinenkos istorijos

I.Zaslavskis mano, kad JK vyriausybė tuomet turėjo stoti į akistatą su Kremliumi, o nesugebėjimas to padaryti padrąsino Maskvą pulti S.Skripalį be jokių atsakomųjų veiksmų baimės.

„Tai įvyko po Litvinenkos nunuodijimo. Iš dalies dėl to kaltinu Britanijos vyriausybę ir MI6 (JK karinę žvalgybą – red.), kad jos iš pat pradžių nepasipriešino rusams. Esu absoliučiai priblokštas dėl to, nuo ko tuomet Britanijos saugumo tarnybos leido išsisukti rusams“, – „The Telegraph“ sakė I.Zaslavskis.

„Jį nuodijo profesionalai, užtikrindami, kad Dudley nemirtų. Jie tiesiog norėjo nusiųsti jam žinutę. Tai neabejotinai darė profesionalai, galintys savaičių savaitėmis skirti reikalingas nuodų dozes. Tačiau nežinau, kas tiksliai nuodijo (Dudley – red.). Nežinau, kokia tai buvo medžiaga. Mano šaltinis nenorėjo apie tai kalbėti“, – pridūrė jis.

I.Zaslavskis: „Jį nuodijo profesionalai, užtikrindami, kad Dudley nemirtų. Jie tiesiog norėjo nusiųsti jam žinutę. Tai neabejotinai darė profesionalai, galintys savaičių savaitėmis skirti reikalingas nuodų porcijas. Tačiau nežinau, kas tiksliai nuodijo (Dudley – red.). Nežinau, kokia tai buvo medžiaga. Mano šaltinis nenorėjo apie tai kalbėti.“

BP atsisakė komentuoti kaltinimus. Įmonės atstovai nesutiko atskleisti, ar B.Dudley tapo nuodijimo auka.

Praeitą savaitę su žurnalistais susitikusio B.Dudley buvo paklausta, ką jis patartų jauniems profesionalams, pradedantiems dirbti naftos versle.

AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka
AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka

„Nesiartinkite prie Rusijos. Žinau, kad čia yra keletas draugų iš Rusijos – tai tik pokštas. Man patinka čia dirbti. Čia su šeima gyvenau devynerius metus“, – sakė B.Dudley.

Anot vieno BP šaltinio, tuomet TNK-BP buvo finansiškai itin naudinga įmonė, „taip pat labai triukšminga“.

„Neabejotinai kai kada gyvenimas būdavo apsunkinamas, buvo sunku veikti. Tačiau neketiname komentuoti Bobo atvejo. Žinoma, jam buvo daromas spaudimas pasitelkiant reguliavimo priemones ir panašius dalykus. Tačiau niekas niekada nekomentuos kaltinimų nuodijimu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius