Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Al Qaeda“ laikinuoju vadovu tapo egiptietis kovotojas Saif al Adelis

Palydovinė televizija „al Jazeera“ trečiadienį pranešė, kad tarptautinis teroristų tinklas „al Qaeda“ paskyrė savo laikinąjį vadovą ir operacijų lyderį po to, kai JAV specialiosios pajėgos nukovė šios organizacijos aukščiausiąjį vadovą Osamą bin Ladeną.
Saif al Adelis
Saif al Adelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Televizija, remdamasi vieno savo korespondento informacija, paskelbė trumpą žinių pranešimą, jog iš Egipto kilęs kovotojas Saif al Adelis buvo buvo paskirtas laikinuoju organizacijos lyderiu, o Mustafa al Yemeni, kurio pilietybė nenurodoma, perims vadovavimą operacijoms.

Amerikiečiai komandosai gegužės 2 dieną nušovė O.bin Ladeną jo buveinėje netoli Pakistano sostinės Islamabado.

JAV prokurorai sakė, kad Saif al Adelis yra vienas iš pagrindinių „al Qaeda“ kovotojų vadų, kuris prisidėjo planuojant sprogdinimus Amerikos ambasadose Kenijos ir Tanzanijos sostinėse1998 metais.

Pasak jų, šis kovotojas praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje įkūrė „al Qaeda“ mokymo stovyklas Sudane ir Afganistane.

Tačiau vienas „al Qaeda“ veiklos ekspertas antradienį pareiškė, kad Saif al Adelis veikiausiai veiks ne kaip aukščiausiasis teroristų tinklo vadovas.

„Jo prisiimtas vaidmuo – ne aukščiausiojo lyderio, o operatyvinio ir karinio vado“, – sakė buvęs O.bin Ladeno bendražygis Nomanas Benotmanas, kuris dabar dirba analitiku Didžiosios Britanijos strateginių tyrimų centre „Quilliam Foundation“.

Manoma, kad Saif al Adelis pabėgo į Iraną po JAV vadovaujamų pajėgų invazijos į Afganistaną, kuri buvo pradėta reaguojant į 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas Niujorke ir Vašingtone. Tikėtina, kad šiitiškoje respublikoje jis buvo laikomas namų arešto sąlygomis, nurodo kai kurie žiniasklaidos kanalai.

Arabų žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Irano institucijos jį paleido maždaug prieš metus, o Saif al Adelis grįžo į Afganistano ir Pakistano pasienio regioną. Kai kurie analitikai neatmeta prielaidos, jog jis pastarosiomis savaitėmis galėjo atvykti į Iraną arba Afganistaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius