Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Al Qaeda“ lyderis Osama bn Ladenas nebuvo ginkluotas, kai jį nušovė JAV specialiųjų pajėgų kariai

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas nebuvo ginkluotas, kai jį nušovė JAV specialiųjų pajėgų kariai, tačiau mėgino priešintis, kilus „permainingam susišaudymui“, antradienį pranešė Baltieji rūmai.
Osama bin Ladenas (1998 gegužės 26 d.)
Osama bin Ladenas (1998 gegužės 26 d.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią žinią, kuri tikriausiai dar labiau sustiprins kai kurių musulmonų pasaulio veikėjų pyktį, paskelbė JAV prezidento Baracko Obamos atstovas Jay Carney, iki šiol išsamiausiai nupasakojęs sekmadienį Pakistano mieste Abotabade įvykdytą reidą.

„Kambaryje, kuriame buvo bin Ladenas, viena moteris – O. bin Ladeno žmona – puolė JAV užpuoliką ir buvo pašauta į koją, tačiau nebuvo nukauta. Bin Ladenas buvo nušautas. Jis nebuvo ginkluotas“, – sakė J.Carney.

Šį reidą įvykdė JAV Karinio jūrų laivyno elitinių specialiųjų operacijų pajėgų (SEAL) kariai, atskridę dviem sraigtasparniais.

„Komanda metodiškai patikrino šį kompleksą, eidama iš vienos patalpos į kitą, o ši operacija truko beveik 40 minučių“, – pasakojo J.Carney.

Žiniasklaida anksčiau citavo pareigūnus, kurie sakė, jog šios operacijos tikslas buvo nukauti „al Qaedos“ lyderį, o Baltųjų rūmų atstovas buvo primygtinai spaudžiamas paaiškinti akivaizdų prieštaravimą, jog O.bin Ladenas nebuvo ginkluotas, tačiau taip pat priešinosi.

„Buvome pasiruošę jį suimti, jeigu būtų įmanoma, – pareiškė J.Carney, nepateikdamas aiškaus atsakymo. – Tikėjomės didelio pasipriešinimo ir buvome sutikti su dideliu pasipriešinimu.“

Kai vienas žurnalistas priminė, kad O.bin Ladenas buvo neginkluotas, J.Carney atsakė: „Tačiau komplekse buvo daug kitų ginkluotų žmonių. Ten vyko susišaudymas.“ „Tačiau ne tame kambaryje“, – spaudė žurnalistas.

„Buvome pasiruošę jį suimti, jeigu būtų įmanoma“, – pareiškė J.Carney

„Susišaudymas buvo itin permainingas. Nukreipsiu jus į Gynybos departamentą, kad gautumėte apie tai daugiau detalių“, – paaiškino J.Carney.

Be O.bin Ladeno ir jo artimųjų, komplekse gyveno dvi kitos šeimos: viena pirmajame „al Qaedos“ lyderio namo aukšte, o kita – kitame pastate.
 
„Iš maždaug 22 tame kambaryje buvusių žmonių maždaug 17 buvo ne kombatantai“, – nurodė J.Carney.
 
SEAL komanda pasidalijo į dvi grupes: viena įsiveržė į O.bin Ladeno namo pirmąjį aukštą ir kopė iki trečiojo, kuriame buvo rastas „al Qaedos“ vadas, o kita grupė patikrino antrąjį pastatą.

„Bin Ladeno pastato pirmajame aukšte buvo nukauti du „al Qaedos“ ryšininkai ir viena moteris, kuri žuvo nuo kryžminės ugnies, – pasakojo Baltųjų rūmų atstovas. – Bin Ladenas ir jo šeima buvo rasti antrajame ir trečiajame šio pastato aukšte. Buvo baiminamasi, kad bin Ladenas priešinsis mėginant jį sučiupti, ir jis iš tikrųjų priešinosi.“

Pasibaigus susišaudymui „ne kombatantai buvo perkelti į saugią vietą, o pažeistas sraigtasparnis buvo susprogdintas, – pridūrė J.Carney. – Komanda išskrido sraigtasparniu į JAV karo laivą „Carl Vinson“ Arabijos jūros šiaurėje.“

Baltųjų rūmų atstovas taip pat papasakojo apie O.bin Ladeno palaidojimą jūroje, ką dalis musulmonų lyderių kritikavo kaip neatitinkantį islamo tradicijų.

„Laive „Carl Vinson“ bin Ladeno laidotuvės buvo atliktos laikantis islamo priesakų ir praktikos, – pabrėžė J.Carney. – Žuvusiojo kūnas buvo nupraustas ir suvystytas į baltą drobulę. Lavonas buvo įdėtas į maišą su svoriu; vienas kariškis perskaitė iš anksto parengtus religinius žodžius, o juos į arabų kalbą išvertė asmuo, kuriam ši kalba yra gimtoji.“

„Baigus kalbą, kūnas buvo užkeltas ant paruoštos lentos, kurią pakreipus lavonas nukrito į jūrą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius