Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Al Qaeda“ po savo lyderio Osamos bin Ladeno žūties grasina nauju džihadu prieš JAV

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinio Jemene, kuris yra šios organizacijos lyderio Osamos bin Ladeno protėvių šalis, aukščiausiasis vadovas perspėjo amerikiečius surengsiantis dar kruvinesnį džihadą, keršijant už labiausiai ieškomo žmogaus pasaulyje nužudymą per JAV komandosų reidą Pakistane.
„al Qaeda“
„al Qaeda“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) šį perspėjimą paskelbė, kai įtakingas JAV senatorius Johnas Kerry nurodė vyksiantis į Pakistaną taisyti po pastarosios operacijos pašlijusių dvišalių santykių, tačiau taip pat užduosiantis klausimų, kaip O.bin Ladenas galėjo slapstytis šioje šalyje.

AQAP lyderis Nasiras al Wahishi viename islamistų tinklalapyje paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad „džihado žarijos dega skaisčiau“ po gegužės 2 dienos, kai buvo nukautas O.bin Ladenas, trečiadienį informavo Vašingtone įsikūrusi internetinės žvalgybos organizacija SITE.

Jemene veikiantis N.al Wahishi perspėjo amerikiečius neapgaudinėti savęs, kad šis „reikalas bus baigtas“ nužudžius O.bin Ladeną – Saudo Arabijoje gimusį pagrindinį 2001 metais rugsėjo 11 dieną Niujorke ir Vašingtone įvykdytų teroro atakų pagrindinį architektą.

„Negalvokit apie šį mūšį paviršutiniškai... Įvykiai, kurie ateina, bus dar didesni ir baisesni, o jūs patirsite dar didesnį skausmą ir žalą, – sakoma SITE pareiktame pranešimo vertime. – Pasižadame Dievui, kad tvirtai laikysimės savo įsipareigojimų, kad tęsime savo žygį ir kad šeicho (O.bin Ladeno) mirtis tik padidins mūsų atkaklumą kautis su žydais ir amerikiečiais, siekiant atkeršyti“.

AQAP susikūrė 2009 metų sausį, susijungus Saudo Arabijoje ir Jemene veikiančioms „al Qaeda“ grupuotėms. Ši organizacija prisiėmė atsakomybę dėl nesėkmingo mėginimo susprogdinti iš Europos į Detroitą skridusį JAV lainerį 2009 metų gruodį. Taip pat manoma, kad AQAP pernai spalį paštu siuntinėjo JAV sinagogoms bombas, paslėptas kompiuteriniuose spausdintuvuose.

Praėjus keturioms dienoms po JAV komandosų reido įtvirtintoje O.bin Ladeno buveinėje, esančioje maždaug už dviejų valandų kelio nuo Pakistano sostinės Islamabado, vienas amerikiečių bepilotis lėktuvas Pietų Jemene atakavo Jungtinių Valstijų ir Jemeno pilietybę turintį musulmonų dvasininką Anwarą al Awlaqi.

Dvasininkas, kuris, pasak Vašingtono, palaiko glaudžius ryšius su „al Qaeda“, per šią ataką nenukentėjo, tačiau žuvo du AQAP nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius