-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albanija nutraukia ryšius su Iranu po kibernetinės atakos

Albanija trečiadienį nutraukė diplomatinius ryšius su Teheranu, pareiškė ministras pirmininkas Edi Rama, apkaltinęs Iraną šią vasarą surengus didžiulę kibernetinę ataką prieš šalį.

„Ministrų taryba nusprendė nedelsdama nutraukti diplomatinius santykius su Irano Islamo Respublika“, – sakė E.Rama.

Premjero teigimu, Iranas liepos 15-ąją surengė kibernetinę ataką prieš Albanijos institucijas, siekdamas „paralyžiuoti viešąsias paslaugas ir įsilaužti į vyriausybės sistemų duomenis bei elektroninius ryšius“.

„Minėta ataka nepasiekė savo tikslo. Žalą galima laikyti minimalia, palyginus ją su agresoriaus uždaviniais. Visos sistemos jau vėl visiškai veikia, o negrįžtamo duomenų ištrynimo neužfiksuota“, – pridūrė E.Rama.

Pasak premjero, iraniečių diplomatai ir pagalbinis personalas po šio pranešimo turės per parą palikti šalį.

Tirana ir Teheranas jau daugelį metų smarkiai nesutaria. Šiuos nesutarimus pakurstė Albanijos sprendimas savo teritorijoje leisti veikti iraniečių opozicinei grupei „Irano liaudies mudžahedai“ (MEK).

Vašingtono ir Jungtinių Tautų prašymu Tirana 2013 metais sutiko priimti ištremtus šios organizacijos narius, kurių tolesniais metais šioje Balkanų šalyje įsikūrė tūkstančiai.

10-o dešimtmečio pradžioje žlugus komunistinei vyriausybei, Albanija tapo tvirta JAV ir Vakarų sąjungininke, o 2009 metais oficialiai įstojo į NATO.

Per 1979 metų Islamo revoliuciją, per kurią buvo nuverstas provakarietiškas šachas, MEK rėmė ajatolą Ruhollah Khomeini. Tačiau vėliau grupė susiginčijo su naująja teokratine valdžia ir ėmėsi režimo nuvertimo kampanijos, trunkančios jau ne vieną dešimtmetį.

MEK Albanijoje dažnai rengia suvažiavimus, kuriuos jau ilgą laiką remia konservatyvūs JAV respublikonai – įskaitant buvusį viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, birželį pasakiusį kalbą per vieną iš tokių renginių.

Praėjus mėnesiui grupė atidėjo dar vieną forumą, teigdama, kad kilo tam tikrų pavojų dalyvių saugumui.

Renginys buvo atšauktas „atsižvelgus į Albanijos vyriausybės rekomendacijas, saugumo sumetimais, taip pat dėl terorizmo grėsmių ir sąmokslų“, sakoma liepos pabaigoje išplatintame MEK pareiškime.

Pasak organizatorių, susirinkime turėjo fiziškai arba virtualiai dalyvauti įvairios politinės delegacijos, įskaitant šimtus įtakingų įstatymų leidėjų iš šešių žemynų.

2018 metais Belgijos policija užkirto kelią teroro aktui, kurio taikiniu turėjo tapti Irano opozicijos mitingas netoli Paryžiaus. Vėliau vienas iraniečių diplomatas buvo nuteistas už sprogmenų tiekimą sąmokslo sumanytojams.

Albanija per daugelį metų iš šalies išsiuntė ne vieną Irano diplomatą. Be kita ko, 2018 metų gruodį Tirana išsiuntė Irano ambasadorių, apkaltinusi jį keliant grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius