-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alepo apsiaustis: sukilėliai desperatiškai bando ištrūkti iš „naujos Srebrenicos“

Trečiadienį tęsiasi įnirtingos kovos aplink Sirijos miestą Alepą. Vyriausybės pajėgų apsupti ir Rusijos karo lėktuvų bombarduojami sukilėliai bando ištrūkti ir nutraukti apsiaustį, rašo BBC. Regis, gali pasisekti.
Sukilėliai bando išsiveržti iš apsiausties
Sukilėliai bando išsiveržti iš apsiausties / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje, kurią nuo išorinio pasaulio, maisto ir humanitarinės pagalbos liepą atkirto režimo pajėgos, vis dar yra per ketvirtį milijono civilių.

Ir nors Sirijos vyriausybė kartu su rusais yra atidarusiusi kelis humanitarinius koridorius evakuacijai, skelbiama, kad žmonės bijo jais naudotis, nes Rusijos aviacija jau ne sykį taikėsi į civilius.

Sukilėliai savaitgalį bandė prasiveržti prie kitų kovotojų kontroliuojamų regionų į vakarus nuo Alepo ir strategiškai svarbiame Ramousah kvartale susprogdino didžiulę bombą ties armijos pozicijomis.

„Dabar mes matome Ramousah sritį, bet Rusijos naikintuvai vis intensyviau bombarduoja, todėl mums nelengva greitai judėti į priekį“, – „Reuters“ teigė vienas sukilėlių pajėgų vadų.

Kitas sukilėlis „Reuters“ tvirtino, kad išsiveržti iš apsiausties bando per 10 tūkst. kovotojų, kuriuos remia 95 tankai ir keli šimtai raketsvaidžių. Jis teigė, kad vyksta „epinis Alepo mūšis“.

Rusai tęsia bombardavimus – štai ankstyvą trečiadienio rytą taikiniu pasirinkta ligoninė. Tačiau sukilėlių pajėgos gatvėse jau kuris laikas degina daugybę padangų, taip bandydamos sukurto savotišką neskraidymo zoną.

„Scanpix“/AP nuotr./Sirijos mieste Alepe intensyvėja kariniai veiksmai
„Scanpix“/AP nuotr./Sirijos mieste Alepe intensyvėja kariniai veiksmai

Kaip rašo BBC, sukilėliai taip pat gali pasiųsti dešimtis savižudžių sprogdintojų į karinius postus.

Didžiojoje Britanijoje veikianti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) patvirtino, kad sukilėlių pradėta kampanija yra bene didžiausia nuo pilietinio karo pradžios – esą kaunamasi daugelyje Alepo dalių.

Bandymas išsiveržti iš apsiausties labai svarbus sukilėliams, nes sėkminga puolimo baigtis reikštų, kad apsupti būtų jau ne sukilėliai, o režimo kovotojai. O sekasi, regis, neblogai. Iki šiol apsuptus sukilėlius nuo kitų kovotojų į vakarus nuo Alepo trečiadienio rytą skyrė vos kilometras.

Alepas anksčiau buvo Sirijos komercinė sostinė, čia taip pat buvo gausu architektūrinio ir archeologinio paveldo. Bet per pilietinį karą, kuris prasidėjo dar 2011 metais, beveik visas miestas buvo sugriautas.

„Nėra net paprasčiausių maisto produktų. Dėl apsupties į Alepą nebeįmanoma įvežti daržovių. Mieste nėra žemės, kurioje būtų galima ką nors auginti. Žmonės bijo, ypač šeimos, kurios augina kūdikius. Nebėra pieno“, – BBC pasakojo vienas Alepo gyventojas.

Tuo metu Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų narys Andrew Mitchellas piktinasi vangia tarptautinės bendruomenės reakcija į „pasibaisėtinas skerdynes“ Alepe. Jis šį miestą pavadino „nauja Srebrenica“ ir pridūrė: „Šis miestas bus amžinas tarptautinės gėdos simbolis.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alepo gatvė po eilinio bombardavimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alepo gatvė po eilinio bombardavimo

„Alepas dar neseniai buvo vienas didžiųjų pasaulio miestų, kuriame gyveno 2,3 mln. žmonių. 2 mln. jau pabėgo, o likusiems 300 tūkst. yra kilęs neįtikėtinai didelis pavojus“, – tvirtino A.Mitchellas.

Per Srebrenicos žudynes 1995 metais Bosnijos serbų pajėgos išžudė maždaug 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų apsuptoje vietovėje, kurią Jungtinės Tautos buvo paskelbusios „saugia zona“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius