-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alesiaus Beliackio byloje paviešintas Lietuvos laiškas, atšaukiantis Baltarusijai pateiktą medžiagą

Minske teisiamo Baltarusijos žmogaus teisių aktyvisto Alesio Beliackio byloje ketvirtadienį advokatas paviešino Lietuvos Teisingumo ministerijos laišką, kuriuo atšaukiama Baltarusijai pateikta medžiaga apie jo bankines sąskaitas, pranešė teisiamojo bendražygis.
Alesius Beliackis
Alesius Beliackis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Šiandien A.Beliackio advokatas perskaitė Teisingumo ministerijos laišką Baltarusijos Teisingumo ministerijai, kuris buvo išsiųstas dar birželio pabaigoje. Jame Lietuva pareiškia, kad visi duomenys, pateikti Baltarusijos dėl A.Beliackio ir Valentino Stefanovičiaus, laikytini negaliojančiais“, – BNS sakė organizacijos „Vesna“ tarybos narys Vladimiras Labkovičius.

„Šiuo laišku Lietuva anuliavo šių dokumentų teisinį svorį, faktiškai juos atšaukė ir pripažino, kad jie negali būti įrodymais teisme, nes jie yra pateikti klaidingai ir yra negaliojantys“, – teigė V.Labkovičius.

Šis dokumentas bus prijungtas prie bylos.

Lietuvos Teisingumo ministerija anksčiau buvo išplatinusi pareiškimą, kad Lietuvos perduoti duomenys negali būti įrodymais teismo procese.

„Prieš keletą mėnesių oficialiai informavome Baltarusijos valdžią, kad atšaukiame Lietuvos Teisingumo ministerijos pagal teisinės pagalbos sutartį perduotus duomenis ir jie negali būti naudojami kaip teisiniai įrodymai teisme“, – pranešime spaudai teigė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Teismo posėdyje ketvirtadienį prokuroras paskelbė ketinantis pateikti naują kaltinimą.

„Šiandien valstybinio kaltintojo, prokuroro pageidavimu buvo paskelbta pertrauka iki lapkričio 16 dienos, nes prokurorui reikalingas laikas pateikti naują kaltinimą“, – BNS sakė V.Labkovičius.

„Prokuroras sakė, kad formaliai naujas kaltinimas nebus susijęs su veikos perkvalifikavimu, jis liks kaltinamas pajamų slėpimu, bet mes manome, kad yra galima bet kokia įvykių eiga“, – kalbėjo aktyvistas.

Teismo posėdyje ketvirtadienį prokuroras paskelbė ketinantis pateikti naują kaltinimą.

Jis spėjo, kad gali būti pateikti sunkesni kaltinimai straipsnio ribose, gali būti pareikšti kaltinimai ir pagal naują straipsnį, pavyzdžiui dėl neregistruotos organizacijos veikimo, o tada kaltinamaisiais gali tapti ir kiti „Vesna“ darbuotojai.

„Jei tyrėjai eis keliu pateikti kaltinimus A.Beliackiui už neregistruotos organizacijos veiklą, tuomet, aišku, bus traukiama ir organizacija. Tada vienu A.Beliackiu nebus apsiribota ir mes neatmetame galimybės, kad mes, jo kolegos, kurie viešai tvirtina veikiantys „Vesna“ vardu, galime būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn“, – kalbėjo V.Labkovičius.

A.Beliackis kaltinamas pajamų slėpimu.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad perdavė duomenis Minskui apie jo bankines sąskaitas. Abi šalys teigė, kad Minskas piktnaudžiavo teisinės pagalbos sutartimi, o jos nežinojo, kad prašoma duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

Baltarusijos opozicija sako, kad A.Beliackio persekiojimas yra politiškai motyvuotas ir atspindi autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos pastangas susidoroti su opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius