Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aliaksandras Lukašenka kuria baltarusišką oligarchų kastą

Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos prezidentas nenori geriausių šalies ūkio kąsnių atiduoti Rusijos oligarchams, todėl kuria savų turtuolių kastą, rašo tinklalapis rp.pl.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka nori turėti savų, baltarusiškų, oligarchų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Daugeliui stebėtojų pagrindinis signalas apie atsirandančius vietinius oligarchus turėtų būti nacionalinių holdingo bendrovių kūrimas. Jos buria valstybines įmones, valdomas privačių struktūrų. Tiesa, „privačios struktūros“ Baltarusijoje yra gana sąlyginė sąvoka, nes šioje šalyje nėra nė vienos didelės įmonės, kuri būtų nepriklausoma nuo valstybės“, – pastebėjo Nikolajus Radovas, Rusijos agentūros „Regnum“ Baltarusijos reikalų specialistas.

Tai patvirtina ir savaitgalį pasakyti Baltarusijos premjero žodžiai. „Privatizuodami valstybinį turtą norėtume, kad prioritetas būtų teikiamas nacionaliniam verslui“, – pareiškė Michailas Miasnikovičius.

Apie Baltarusijos verslininkus garsiai pradėta kalbėti birželį, kai Europos Sąjunga pirmą kartą pritaikė sankcijas šios šalies verslui. Tai lietė tris firmas ir Vladimiro Peftijevo asmenį, kuris yra prezidento patarėjas ekonomikos klausimais, dar vadinamas „Lukašenkos bankininku“.

Tai geriausiai žinomas baltarusių turtuolis (pagal „Forbes“ jo turtas siekia 900 mln. JAV dolerių). Leidus A.Lukašenkai turtus jis susikrovė prekiaudamas ginklais, taip pat ir su Šiaurės Korėja bei arabų režimais. Tuo užsiima jo valdoma firma „Bieltecheksport“. Taip pat V.Peftijevas turi didžiausią komunikacijų bendrovę („Bieltelekom“) ir lošimų bendrovę („Sport-pari“).

Iš artimo prezidento rato yra ir kiti kandidatai į Baltarusijos oligarchus. Jurijus Čižas yra holdingo bendrovės „Traipl“ savininkas. Ši bendrovė valdo didelę dalį šalies degalų rinkos, prekybos centrų tinklą, didžiausią žiemos sporto kurortą, mėsos perdirbimo įmones. Taip pat jis yra Minsko „Dinamo“ klubo prezidentas.

Pavelui Topuzidisui priklauso didžiausios šalies tabako gamyklos „Tabak-invest“ ir prekybos centrų „Korona“ tinklas. Taip pat jis vienintelis turi teisę gaminti Baltarusijos rinkai žinomų pasaulyje prekinių ženklų cigaretes.

Anatolijus Ternavskis yra vienas iš didžiausių degalų gamintojų, eksportuotojų ir tiekėjų Baltarusijoje (firma „Univest“). Jis turi savo pervežimų geležinkeliu ir degalų bazę Gomelyje.

Arkadijus Dobkinas investuoja į naujausias technologijas. Turi įmonę, kuri yra didžiausia programinės įrangos tiekėja valstybinėms institucijoms. Būtent jo įmonės pagrindu steigiamas ambicingiausias valstybinis projektas – Naujųjų technologijų parkas.

Ir galiausiai – Aleksandras Šakutinas – senatorius ir bendrovės „Amkodor“, gaminančios kelių tiesimo ir žemės ūkio techniką, savininkas.

Šiuo metu Minskas bando kelti Maskvai savas sąlygas ir didinti didžiausių įmonių kainas, kad Rusijos koncernai prarastų norą jas įsigyti.

N.Radovas taip pat atkreipia dėmesį, kad valdžia gali surengti „nacionalinę privatizaciją“, kurios metu vietoj atlyginimų piliečiai gautų įmonių akcijas. Tai padėtų rinkoje surinkti lėšas, skirtas sumokėti augančius įsiskolinimus, kurie jau pasiekė 7,5 milijardo JAV dolerių, ir neprarasti pagrindinių šalies įmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius