-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliaksandras Lukašenka pataria kitoms šalims mokytis iš Baltarusijos rinkimų organizavimo

Autoritariškas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka sekmadienį pareiškė, kad jo šalyje sudarytos visos sąlygos laisviems ir demokratiniams parlamento rinkimams ir kad jis tikisi geresnio rinkimų įvertinimo Vakaruose.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Visuomet turiu tikėtis to, kas būtų geriau. Mes tikimės to, kas būtų geriau, o kaip bus – pamatysime“, – sakė jis apie rinkimus, kurių kampanija, anot Baltarusijos opozicijos lyderių, buvo iki šiol labiausiai suvaržyta represijomis per visą šios izoliuotos šalies istoriją.

A.Lukašenka, kuris vadovauja šaliai geležiniu kumščiu nuo 1994 metų, pabrėžė, kad „rinkimai vyksta ne Vakarams, rinkimai – Baltarusijoje ir pagrindinis jų autorius – baltarusių liaudis“.

„Kaip jie pribraukys balsavimo kabinose, taip, reiškia, ir bus“, – pridūrė jis žurnalistams, atiduodamas savo balsą vienoje Minsko rinkimų apylinkėje.

Valstybės vadovas taip pat sakė, kad dėl savo užimtumo nebuvo įtrauktas į rinkimų kampaniją. „Bet jeigu ir šį kartą kas nors suabejos mūsų rinkimais, tai aš jau nebežinau, kaip juos reikia rengti, – sakė jis. – Galvoju, jog kol kas iš esmės nėra prie ko prisikabinti mūsų priešrinkiminiame procese“.

Pasak Baltarusijos prezidento, kitose valstybėse „tegu pavydi“ tam, kaip vyksta rinkimai jo šalyje. „Valstybėse, kur rinkimai vyksta ramiai, tai yra laimė. Mums nereikia revoliucijų, sprogimų, snukių daužymo, susirėmimų“, – sakė jis.

Komentuodamas kai kurių tarptautinių stebėtojų, pirmiausia – lenkų, pareiškimus, kad rinkimai Baltarusijoje vyksta nedemokratiškai, prezidentas pažymėjo: „Perduokite savo lenkų stebėtojams: tegu jie pasimoko iš mūsų, kaip rengti rinkimus, ir tegu su savo tvarka į mūsų daržą nelenda. Mes be lenkų politikų išsiaiškinsime, kaip mums kurti savo gyvenimą“.

Kalbėdamas apie kai kurių opozicinių partijų kandidatų atšaukimą, prezidentas sakė, kad tie žmonės yra „bailiai, neturintys ką pasakyti liaudžiai“, ir pridūrė: „Aš darau išvadą apie jų visišką nepajėgumą“.

A.Lukašenka palankiai įvertino faktą, kad Baltarusijoje į rinkimus vaikšto daug daugiau žmonių, nei, pavyzdžiui, tose pačiose Vakarų valstybėse.

„Pas mus balsuoja dvigubai daugiau žmonių nei, pavyzdžiui, Suomijoje. Jeigu mažai balsuoja, vadinasi, netiki valdžia. O mūsų visuomenė – sąmoningesnė, ji tiki savo perspektyvomis, ateitimi“, – sakė jis.

Tuo tarpu Jungtinės piliečių partijos lyderis Anatolijus Lebedka anksčiau šią savaitę per spaudos konferenciją Minske sakė, kad cenzūra, išpuoliai prieš aktyvistus ir daugybė politinių kalinių aptemdė „blogiausią kampaniją parlamento rinkimų istorijoje“.

Dėl gausių rinkimų tvarkos pažeidimų dauguma opozicijos judėjimų praeitą savaitę atšaukė savo atstovus iš rinkimų kampanijos ir paragino boikotuoti balsavimą – tačiau valdžia atsakė tik aktyvistų areštais.

„Pirmą kartą daugeliui politinių organizacijų nebuvo leista vykdyti jokios veiklos net šešis mėnesius iki rinkimų“, – sakė neįregistruotos Baltarusijos krikščionių demokratų partijos bendrapirmininkis Vitalijus Rymaševskis.

Per praėjusius parlamento rinkimus 2008 metais nė vienas iš A.Lukašenkos kritikų nebuvo išrinktas į 110 vietų žemuosius parlamento rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius