-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aliaksandras Lukašenka prašo Vatikano užstoti Minską prieš Europos Sąjungą

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka paprašė į savo šalį grįžtančio Maltos Ordino pasiuntinio užtarti Minską Vatikane prieš Europos lyderius, atšaukusius savo ambasadorius iš Minsko, kai santykiai paaštrėjo bene rimčiausiai per kelis dešimtmečius.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES kovo mėnesį praplėtė sankcijas Minskui, pritaikydama vizų apribojimus ir vienam stambiausių Baltarusijos verslininkų, artimam A.Lukašenkos draugui. Sankcijomis Vakarai mėgina priversti Baltarusijos valdžią paleisti politinius kalinius, kurių buvimą A.Lukašenka neigia.

Atsakydamas į ES sankcijas Minskas išsiuntė iš šalies Lenkijos ambasadorių ir ES atstovybės vadovą, o vėliau, solidarizuodamiesi su kolegomis iš Baltarusijos sostinės išvyko ir kitų ES diplomatinių misijų vadovai. Tada Baltarusija sukėlė šoką Europos Sąjungai skubiai įvykdydama mirties nuosprendį dviem asmenims, nuteistiems už sprogimo Minsko metropolitene organizavimą, be to, išvažiavusiems diplomatams A.Lukašenka palinkėjo nebegrįžti.

Tačiau praėjusią savaitę baltarusių lyderis sušvelnino toną, užsimindamas, jog galėtų pagailėti kai kurių savo oponentų, ir pažadėdamas nesikreipti į Kremlių susirėmime su Vakarais. Pirmadienį jis pasiuntė SOS signalą dvasiniams autoritetams.

„Pasakysiu atvirai, mes tikėjomės didesnio bendradarbiavimo su Katalikų Bažnyčia“, – sakė A.Lukašenka atvykusiam atsisveikinti Maltos Ordino ambasadoriui. Šį vienuolių ordiną valstybės pripažįsta suvereniu tarptautinės teisės subjektu; jo būstinė yra Romoje, greta Vatikano.

„Mūsų nuomone, Katalikų Bažnyčia akivaizdžiai nepakankamai stengiasi, kad pagerėtų Baltarusijos ir Vakarų Europos santykiai. Aš nekalbu apie visą Europos Sąjungą: žinome, kas ten pirmuoju smuiku griežia“, – citavo prezidentą valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Todėl mes norėtume per Jus perduoti signalą. Jūs rimtai įtakingas Šventajame Soste, ten yra daug įtakingų žmonių, kurie turi galų gale pažvelgti, kas vyksta santykiuose su šalimi, kurioje antroji pagal dydį posovietinėje erdvėje konfesija yra katalikų ir kur gyvena puikūs žmonės, norintys gyventi taikiai su Vakarų Europa“, – kalbėjo A.Lukašenka Maltos Ordino ambasadoriui Pauliui Friedrichui von Fuhrherriui.

Baltarusijoje, turinčioje 9,5 mln. gyventojų, 10 procentų save laiko katalikais.

Baltarusija jau anksčiau yra prašiusi Katalikų Bažnyčios tarpininkavimo santykiuose su Europos Sąjunga, kai jie buvo atšilę 2008-2010 metais. Pirmą kartą per daugelį metų, 2009-aisiais, A.Lukašenka aplankė Vatikaną; po to pirmas aukštas svečias iš Europos Sąjungos Minske buvo Italijos premjeras Silvio Berlusconi.

Deja, trumpą susitaikymo su Vakarais laikmetį pakeitė staigus santykių atšalimas, naujos sankcijos po 2010 metų gruodžio, kai Minske buvo šiurkščiai išvaikyta protestavusiųjų prieš A.Lukašenkos išrinkimą prezidentu ketvirtajai kadencijai minia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius