Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliaskoje sudužus lėktuvui žuvo buvęs senatorius Stevensas (atnaujinta 12.16 val.)

JAV šiaurės vakarinėje Aliaskos valstijoje sudužo nedidelis lėktuvas, kuriuo skrido buvęs respublikonų senatorius Tedas Stevensas. Pranešama, kad buvęs senatorius katastrofos metu žuvo.
Ted Stevens
Tedas Stevensas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lėktuvas Aliaska

Per šią katastrofą žuvo vienas iš populiariausių Aliaskoje politinių veikėjų ir keturi kiti žmonės, o likę gyvi keleiviai buvo priversti praleisti naktį ant uolėto kalno šlaito.

T.Stevensas ir dar aštuoni žmonės vienmotoriu lėktuvu netikėtai pateko į rūką ir lietų virš kalnuoto pietvakarių Aliaskos regiono.

Trys paaugliai ir jų tėvai, tarp jų buvęs JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas, buvo lėktuve, kai šis smarkiai rėžėsi į kalno šlaitą ir paliko jame 90 metrų ilgio vagą, pranešė federaliniai tyrėjai.

Pirmadienio vakarą įvykio vietą pasiekė gydytojas ir du greitosios pagalbos darbuotojai. Jie pasirūpino nukentėjusiųjų kaulų lūžiais, žaizdomis ir sumušimais. Jiems teko praleisti šaltą ir baugią naktį ant kalno, virš kurio tebetvyrojo aitrus lėktuvo degalų kvapas.

Per šią katastrofą liko gyvas buvęs NASA vadovas Seanas O'Keefe'as ir jo paauglys sūnus, taip pat vienas buvęs senatoriaus padėjėjas. Dar vienas likęs gyvas 13-metis naktį praleido šalia žuvusio tėvo, buvusio senatoriaus, piloto ir moters su 16-mete dukra.

86 metų T.Stevenso žūtis sukrėtė įstatymų leidėjus ir Aliaskos gyventojus. Antrojo pasaulinio karo metais jis pilotavo transportinius lėktuvus ir buvo apdovanotas už nepriekaištingą tarnybą. 1978 metais šis politikas liko gyvas per kitą lėktuvo katastrofą.

T.Stevensas yra ilgiausiai pareigas ėjęs respublikonas senatorius. Jis buvo itin gerbiamas Aliaskoje, kuriai padėjo gauti milijardus dolerių iš federalinio biudžeto.

Jungtinėse Valstijose jis taip pat pagarsėjo dėl vieno žlugusio tilto statybos projekto, praminto „tiltu į niekur“. T.Stevensas taip pat buvo nuteistas už korupciją, o šis faktas tapo viena iš priežasčių, dėl kurių jis 2008 metais nebebuvo išrinktas į Senatą, kuriame dirbo 40 metų, nors vėliau teismo nutartis buvo pripažinta negaliojančia.

Kol kas nežinoma, kodėl sudužo T.Stevensą skraidinęs lėktuvas, tačiau tyrėjai nurodė, kad viena iš įtikimiausių priežasčių galėjo būti nepalankios meteorologinės sąlygos.

Likę gyvi lėktuvo keleiviai, patyrę „įvairaus laipsnio sužalojimų“, buvo nuvežti į Dievo Apvaizdos ligoninę Ankoridže, pranešė Aliaskos policija. Buvęs NASA atstovas spaudai Glennas Mahone'as sakė, kad 54 metų S.O'Keefe'ui ir jo sūnui buvo sulaužyti kaulai, jie taip pat patyrė kitokių traumų.

Antradienio popietę pranešta, kad S.O'Keefe'o būklė kritinė, o jo sūnaus Kevino – sunki.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai sakė, kad prezidentas Barackas Obama antradienį T.Stevenso našlei Catherine telefonu pareiškė užuojautą.

T.Stevensas buvo paskirtas į Senatą 1968 gruodį ir tapo ilgiausiai pareigas ėjusiu jo nariu respublikonu. Iš tiesų ilgiau už T.Stevensą dirbo velionis senatorius Stromas Thurmondas, tačiau jis dešimtmetį atstovavo demokratams ir tik vėliau perėjo į Respublikonų partiją.

Garbaus amžiaus, tačiau ištvermingas senatorius savo valstijoje buvo laikomas legendiniu politiku ir vadintas dėdule Tedu.

1999 metais T.Stevensas buvo tituluotas šimtmečio aliaskiečiu ir pripažintas labiausiai XX šimtmetyje nusipelniusiu šio regiono gyventoju. Jo pastangomis skirti „Stevenso pinigai“ iš esmės padėjo apsaugoti nuo griūties Aliaskos biudžetą. Jo garbei taip pat pavadintas oro uostas Ankoridže.

Tačiau blogą šlovę įgijęs „tilto į niekur“ projektas, pagal kurį siekta pastatyti šimtus milijonų kainuojantį tiltą į atokią Kečikano salą, laikomas Kongreso išlaidavimo simboliu ir mokesčių mokėtojų protestų priežastimi.

T.Stevenso reputaciją Aliaskoje taip pat sužlugdė kaltinimai korupcija ir 2008 metais įvykęs federalinis teismo procesas.

Jis buvo nuteistas pagal septynis kaltinimus, o kitą savaitę po teismo nutarties paskelbimo pralaimėjo rinkimus į Senatą demokratui Markui Begichiui.

Tačiau po penkių mėnesių JAV generalinis prokuroras panaikino šią teismo nutartį ir atsisakė leisti nagrinėti bylą iš naujo dėl nustatytų prokurorų veiklos pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius